Stormverslag vanaf Amsterdam Centraal

De storm die vandaag over Amsterdam trok maakte dat de stad code rood kreeg. Deze waarschuwing geeft het KNMI alleen af bij extreem en risicovol weer. Vijf NAP verslaggevers hielden een liveblog bij over de schade die de storm veroorzaakte. Hoe verliep de dag voor reizigers op Amsterdam Centraal?

In de ochtend was er al een aangepaste dienstregeling ingevoerd, waardoor slechts enkele treinen reden. Bijna geen mensen waren meer te vinden op Amsterdam Centraal. Rond het middaguur besloot de NS geen enkele trein meer te laten rijden. “We moeten omreizen om Schiphol te bereiken”, riep een Braziliaanse tiener met koffer in de hand in volle haast na. Een man uit Enkhuizen had “eigenlijk een prima reis” vanuit de Noord-Hollandse stad. Hij moet vanmiddag terug maar maakt zich geen zorgen. “Je moet nuchter blijven met dit soort dingen. Het is Nederland hè.”

Een café aan het Rokin, tijdens de storm. Foto: Aybala Carlak

Student Barbara Marques mist een belangrijke dag op de Universiteit Utrecht. Ze was op weg vanuit station Sloterdijk, maar haar trein reed niet verder. “We stopten op Centraal. De belofte was dat we tien minuten later wel verder zouden rijden, maar dat gebeurde maar niet. Uiteindelijk moesten we toch uitstappen.” Wat nu? “I call it a day.” Universiteit Utrecht heeft laten weeten dat er vandaag geen aanwezigheidsplicht meer geldt en tentamens niet vandaag gemaakt hoeven te worden. Een aantal cafeetjes zoals de Ster, dat nu enkele dakpanelen mist, panikeren niet om de afwezigheid van de klanten. “Dat komt wel, ze moeten zich toch nog een keer opwarmen”, zegt een rokende man voor de deur.

Een beschadigde scooter voor café de Ster. Foto: Aybala Carlak

De situatie
Na twee uur vanmiddag is de storm gaan liggen in Amsterdam. De brandweer heeft meer dan 1600 meldingen van schade, dat meldt Het Parool. De 320 geannuleerde vluchten op Schiphol hebben er niet voor gezorgd dat er meer toeristen in de stad zwierven. Inmiddels rijden de voertuigen van GVB weer en is de door KNMI afgegeven code rood veranderd in geel. Parken zijn weer geopend. De politie kon nog niet melden of er doden en zwaargewonden zijn gevallen.

Wel is veel materiele schade in de stad geconstateerd. Bovenleidingen van enkele trams en treinen zijn defect. In het straatbeeld zijn verschillende auto’s, scooters en panden te zien met beschadigingen. Delen van het dak van het Science Park van de Universiteit van Amsterdam zijn op de grond beland. Het gebouw is geëvacueerd. De gemeente Amsterdam heeft de ophaal- en veegdiensten van afval stopgezet. Maar ondanks deze praktische ongemakken, zijn reizigers in het centrum van Amsterdam opvallend kalm.

Een oude, Portugese straatmuzikant ligt achter het Centraal Station in de kou te staren naar het water. Ook hij maakt zich niet druk. “Ach, het is maar wind. Zo koud is het toch niet?”

De straatmuzikant en dichter, starend over het water. Foto: Aybala Carlak