KIJK: Wat is de beste naam voor een brug?

Het grootste deel van de ruim 1700 bruggen in Amsterdam gaat naamloos door het leven. Daar probeert de gemeente nu verandering in te brengen. Hoe willen Amsterdammers de bruggen noemen?

Wat is een goede naam voor een brug? Vraag het de gemiddelde Amsterdammer op straat en één antwoord springt er met kop en schouders bovenuit: Johan Cruyff. Maar helaas – Nederlands beste voetballer aller tijden overleed te kort geleden. Wie kans wil maken op een eigen brug, moet minstens vijf jaar dood zijn.

We schreven er deze week al over: de gemeente Amsterdam gaat 1323 bruggen van een naam voorzien. Amsterdammers mogen hun suggestie sturen naar de Commissie Naamgeving Openbare Ruimte (de CNOR). Elf bruggen hebben afgelopen week hun nummer ingeruild voor een naam. Dat ging soms volledig buiten het weten van de familie van de vereerde om.

De CNOR krijgt vooral veel namen van familieleden binnen:

“De commissie moet vaak mensen teleurstellen. Dat is soms wel sneu. Dan blijkt na het overlijden van oom Piet ineens dat hij allerlei heldhaftige dingen in het verzet heeft gedaan. Maar we kunnen niet op ieder verzoek ‘ja’ zeggen.” CNOR-lid Herman Vuijsje tegen NAP Nieuws

Wie verdienen er volgens de Amsterdammers nog meer een brug? NAP Nieuws nam de proef op de som en vroeg het mensen op straat:

Lees ook:

Bekende essayist weet niets van brug die naar zijn moeder is vernoemd

Nog 1323 bruggen wachten op een naam