Derde verdachte brand studentenflat Diemen blijft vastzitten

Rachied V. (26) blijft vastzitten als verdachte voor de brand in de studentenflat in Diemen. Dit besloot de rechtbank van Amsterdam donderdagmiddag. ‘Wij zouden het de maatschappij niet kunnen uitleggen als u vrij zou komen.’ Bij de brand kwam de 27-jarige David Swart om het leven. Twee andere bewoners raakten zwaargewond.

Op 19 juli 2017 brak brand uit in de studentenflat aan de Rode Kruislaan in Diemen. Het Openbaar Ministerie vermoedt dat de brand is aangestoken om de verzekering op te lichten. Op het been van Rachied V. werd een grote brandwond aangetroffen. Deze is volgens de rechtbank vergelijkbaar met de verwondingen van Gilermo I. (24), medeverdachte in de zaak. Gilermo I. bekende eerder de brand te hebben aangestoken.

Daarnaast werden onder het bed van Rachied V. krukken gevonden. Tijdens de brand zou hij door een explosie gewond zijn geraakt. Ook zijn whatsapp-berichten aangetroffen tussen Simona I. (23), de derde verdachte, en Rachied V. Daarin staat dat hij zich wekenlang niet kon bewegen. Simona I. noemde hem in de berichten ‘Ied’, Rachieds bijnaam. De verdachte zegt Simona I. niet te kennen.

Advocaat Gerald Roethof vindt dat er onvoldoende bewijs is om zijn cliënt langer vast te houden. ‘Het klopt dat mijn cliënt een litteken aan zijn voet heeft. Maar iedereen heeft littekens.’ Rachied V. zou zijn herkend op camerabeelden uitgezonden door Opsporing Verzocht. ‘Maar aan deze tip zat ook een beloning vast. Het was makkelijk om iemand in de vriendengroep van Gilermo I., die toen al vastzat, aan te wijzen. De een steekt voor geld een flat in de brand, de ander geeft voor geld een valse tip.’

De volgende zitting zal over maximaal drie maanden plaatsvinden.