Bekentenis brandstichting in studentenflat Diemen

Eén van de verdachten van de brand in de studentenflat in Diemen, Gilermo I. (24), bekent de brand te hebben gesticht. Dat zei de officier van justitie dinsdag in de pro-forma zitting van Simona I. (23), zus van de verdachte. Het Openbaar Ministerie vermoedt dat de brand werd aangestoken om de verzekering op te lichten.

In de nacht van 19 juli 2017 brak brand uit in de studentenflat aan de Rode Kruislaan in Diemen. Daarbij overleed de 27-jarige David Swart. Twee andere bewoners raakten zwaargewond.

Gilermo I. wil wel meer zeggen, maar vindt dat ‘de bal nu eerst bij anderen ligt’, vertelt de officier van justitie. Volgens de officier is het duidelijk wie hij daarmee bedoelt: zijn zus Simona I. en Rachied V. (26). Zij zitten beiden in hechtenis in verband met de brand. Simona I. zwijgt voorlopig, aldus waarnemend advocaat Van Raab van Canstein.

De officier van justitie zegt dat Simona I. kort voor de brand een verzekering afsloot bij Achmea. In haar nieuwe woning werden waardevolle spullen van Simona I. aangetroffen. Dat laat volgens de officier zien dat zij deze bewust heeft meegenomen voor de brand uitbrak. Een dag na de brand diende Simona I. een claim in bij de verzekering.

Waarschijnlijk zal het nog meer dan half jaar duren voordat de zaak inhoudelijk wordt behandeld. Donderdag is de pro-forma zitting tegen Gilermo I. en Rachied V.