VVD Amsterdam ziet Forum voor Democratie niet als bedreiging

VVD Amsterdam ziet de deelname van Forum voor Democratie aan de gemeenteraadsverkiezingen niet als een bedreiging. Dat zei VVD-lijsttrekker Eric van der Burg na afloop van het eerste verkiezingsdebat gisteravond in debatcentrum De Balie.

Van der Burg, op dit moment wethouder, zegt niet bang te zijn dat de komst van Forum voor Democratie van lijsttrekker Annabel Nanninga ten koste zal gaan van VVD-zetels. “Ik denk dat D66 en SP het meeste last zullen hebben van Forum. Dat blijkt ook uit de peilingen. VVD verliest geen zetels, terwijl SP en D66 inleveren. De enige partij waar die zetels naartoe kunnen gaan lijkt mij Forum voor Democratie.”

Uit de resultaten van de eerste peiling voor de Amsterdamse gemeenteraadsverkiezingen die vorige week verscheen in de Telegraaf blijkt dat de VVD het huidige aantal van zes zetels behoudt. D66 gaat volgens de peiling van veertien naar negen zetels en de SP moet twee van de zes huidige zetels inleveren. Nieuwkomer Forum voor Democratie haalt in de peiling drie zetels.

In een reactie zegt D66-lijsttrekker Reinier van Dantzig, “of wij last gaan hebben van Forum moet nog maar uit de verkiezingen blijken. Maar ik zou wel willen zeggen dat er een oud VVD-kamerlid op de lijst van Forum voor Democratie staat, meer hoef ik niet te zeggen.”

Van der Burg doelt op SP-kiezers aan de onderkant van de samenleving, denkt Chris Schaefer, afdelingsvoorzitter van de SP Amsterdam. “Ik verwacht niet dat de boze witte man en vrouw uit Tuindorp Oostzaan die eerder PVV stemden, nu bij de man met vleugel en Latijnse uitspraken terecht komen. ” Schaefer duidt op de landelijke lijsttrekker van Forum voor Democratie, Thierry Baudet.

Rik-Jan Brinkman, politicoloog aan de Universiteit van Amsterdam denkt niet dat Forum voor Democratie een gevaar vormt voor D66 en SP. “Dat lijkt mij eerlijk gezegd complete onzin. Forum is veel te rechts voor de links liberale D66 stemmer. Voor de SP’er is Forum veel te elitair.” Volgens Brinkman is de uitspraak van Van der Burg een teken van angst. “De VVD probeert op deze manier de aandacht af te leiden. Uiteindelijk worden vooral zij bedreigd door de komst van Forum.”