Culturele instellingen in Amsterdam strijden tegen machtsmisbruik

Werknemers in de culturele sector kunnen binnenkort anoniem melding maken van ongewenst gedrag bij een overkoepelend meldpunt. Dat heeft de Nederlandse Associatie voor Podiumkunsten (NAPK) vandaag laten weten.

Volgens de NAPK bestaat er een sectorbreed probleem in de correcte afhandeling van klachten omtrent discriminatie, integriteitsschendingen en (seksueel) wangedrag. Naar aanleiding van de #MeToo-discussie wil de cultuursector een centraal meldpunt. Het initiatief moet meer inzicht geven in het aantal gevallen van machtsmisbruik binnen de culturele sector en het daarnaast laagdrempeliger maken om ongewenst gedrag te melden. Dat zegt Pepijn ten Kate van de Kunstenbond. De werknemersorganisatie is mede-initiatiefnemer.

Bang voor ontslag
Uit een enquête van de Kunstenbond onder haar leden blijkt dat 60 procent last heeft gehad van seksuele intimidatie op de werkvloer. Ten Kate: “De verhalen die wij soms horen van leden die bij ons aankloppen, daar schieten de tranen van in je ogen. Het ellendige is dat mensen die naar ons toe komen vaak absoluut niet willen dat we er wat mee doen. Vooral zzp’ers en freelancers zijn bang hun baan kwijt te raken.”

Meldingen kunnen anoniem worden gedaan, dat maakt het moeilijk om de beschuldigingen te verifiëren. Maar volgens Ten Kate kunnen meerdere aanwijzingen naar dezelfde persoon een reden zijn een gesprek aan te gaan. Het meldpunt zal worden opgestart door een externe organisatie. Twee vertrouwenspersonen (man en vrouw) zullen de meldingen in kaart brengen.

Amsterdamse instellingen doen mee
Cinekid is met EYE Filmmuseum en IDFA één van de Amsterdamse culturele instellingen die zich hebben aangesloten bij het initiatief. Volgens directeur Floor van Spaendonck is het meldpunt extra urgent voor de filmindustrie, die als representatie van onze wereld het goede voorbeeld moet geven. “Als werkgever staat het kindermediafestival voor een veilige werkomgeving en omarmt zij de gedragscode en het meldpunt dat het probleem ten aanzien van integriteitsschendingen, discriminatie en (seksueel) machtsmisbruik moet tegengaan.”

In het voorjaar van dit jaar moet het meldpunt operationeel zijn.