Britse Amsterdammers: ‘We voelen ons verraden’

AMSTERDAM – Nu de deal van premier May dinsdagavond definitief werd verworpen door het Britse Lagerhuis lijkt een no-deal  Brexit steeds waarschijnlijker. De IND wachtte de stemming niet af en stuurde vorige week een brief naar de in Nederland woonachtige Britten. Wat gaan Britse Amsterdammers doen, als ze binnenkort geen EU-burgers meer zijn?

‘Vanaf 29 maart 2019 zijn Britse onderdanen niet langer burgers van de Europese Unie,’ staat in vetgedrukte letters bovenaan de brief. Verder staat uitgelegd dat Nederland tot 1 juli 2020 een overgangsperiode hanteert, maar dat Britten daarna in het bezit moeten zijn van een verblijfsvergunning.

In de brief die Wethouder van Financiën Udo Kock (D66) deze week naar de gemeenteraad stuurde stond dat zo’n 15.000 Britten uit metropoolregio Amsterdam zullen worden geraakt door een harde Brexit. NAP Nieuws zocht een aantal van deze Britse Amsterdammers op. Maken ze zich zorgen, en wat gaan ze doen na  de 29e?

Terri Spackman: “Het voelt alsof Engeland me heeft verraden.”

Terri Spackman (24)

Werkt bij: O’Donnell’s Irish Pub

In Amsterdam sinds: 2017

“Pas toen ik de brief kreeg drong de Brexit echt tot me door. Ik weet niet of alles wat erin staat ook geldt bij een no-deal, dus ik ben erg onzeker over mijn toekomst in de EU. In het begin zal er nog niet zoveel veranderen door die overgangsperiode, maar daarna… Het voelt alsof Engeland me heeft verraden. Ik heb absoluut geen plannen om terug te verhuizen en ik zal pas teruggaan als ze me dwingen. Dat gevoel van verraden zijn is trouwens ook een van de redenen dat ik verhuisd ben. Ik wilde naar Amsterdam vanwege de stad als creative hub, maar ook omdat iedereen hier welkom is. Dat is in Engeland op dit moment helaas echt niet het geval. Ik ben eigenlijk vooral boos op de Engelse overheid dat ze het zo ver hebben laten komen. Twéé jaar verder en we hebben nog steeds geen antwoord. Volgens mij nemen ze de rechten van burgers gewoon niet serieus genoeg, zowel die van EU-burgers in Engeland als Britten in de EU. Eigenlijk hoop ik op een tweede referendum, maar als het erop aan komt zou ik zelfs mijn Britse staatsburgerschap opgeven om Europees burger te worden.”

Nick Nugent: “Iedere keer dat ik Theresa May op televisie zie wil ik de haren uit mijn hoofd trekken.”

Nick Nugent (47)

Werkt bij: ACD Labs

In Amsterdam sinds: 2008

“Nederland is een voorbeeld van hoe een land georganiseerd zou moeten zijn, daarom ben ik jaren geleden naar Amsterdam verhuisd. De overheid hier heeft haar zaken goed op orde en ondersteunt ons in dit hele gedoe, bijvoorbeeld met die brief van de IND. Vanuit het Verenigd Koninkrijk krijgen we weinig hulp, behalve een paar inspraakavonden die zijn georganiseerd door de ambassadeur. Maarja, wat hebben we aan inspraak? Niemand weet wat er gaat gebeuren dus er is ook niet zoveel te bespreken. Ik voel me vooral beschaamd wanneer het over de Britse overheid gaat. Iedere keer dat ik Theresa May op televisie zie wil ik de haren uit mijn hoofd trekken. We hebben de twee slechtste politici die er bestaan en toch lukt het ons niet om van ze af te komen. Maar mijn Brits staatsburgerschap opgeven? Zo ver wil ik niet gaan. Ik heb een Nederlandse vriendin en we willen trouwen voor de Brexit op 29 maart. Hopelijk kan ik dan gebruik maken van het loophole in de wet en een dubbele nationaliteit krijgen.”

Izzy Sayers: “Brexit is één grote, onnodige chaos.”

Izzy Sayers (25)

Werkt bij: TQ

In Amsterdam sinds: 2015

“Het voelt vreemd dat iemand tegen je kan zeggen: je bent geen Europees burger meer. Hoewel er feitelijk nog niets veranderd is, voel ik me toch een beetje meer een outsider. Het lijkt erop dat ik straks vrij makkelijk een verblijfsvergunning kan krijgen dus zoals het er nu uitziet ben ik van plan te blijven. En zelfs al zou ik terug willen verhuizen, dan is de Brexit wel een barrière: ik wil het liefst zo ver mogelijk uit de buurt blijven van die puinhoop in het Verenigd Koninkrijk. Brexit is één grote, onnodige chaos. Het referendum was omgeven door overdreven uitspraken en leugens, en ik denk dat de mensen die voor de Brexit hebben gestemd nu alsnog niet krijgen wat ze toen hoopten. Maar mijn Brits staatsburgerschap opgeven wil ik voorlopig niet. Misschien overweeg ik het als het écht een rommeltje wordt, maar daar wil ik nu nog liever niet aan denken.”