Zuiderzeeweg beter bereikbaar door Startblok Zeeburg

AMSTERDAM – De komst van het woonproject Startblok Zeeburg levert mogelijk meer faciliteiten op voor het naastgelegen studentencomplex aan de Zuiderzeeweg. Ook komt er een nieuw fietspad naar het studentencomplex.

Het voorlopige plan voor Startblok Zeeburg werd gisteravond tijdens een bewonersbijeenkomst in het IJburg College II gepresenteerd. Na onder andere Startblok Elzenhagen en Startblok Riekerhaven wil de gemeente aan de slag met Startblok Zeeburg. Ook hier zullen statushouders en jonge Amsterdammers naast elkaar gaan wonen. Startblok Zeeburg zal bestaan uit 125 studio’s voor statushouders en 125 studio’s voor jonge Amsterdammers.

Volleybalveld
De studio’s zullen hoogstwaarschijnlijk worden gebouwd op een deel van P+R Zeeburg II. Over de parkeerplaats komt ook een fietspad naar het al bestaande studentencomplex aan de Zuiderzeeweg, waar 450 studenten wonen. Hierdoor wordt dit complex beter bereikbaar volgens Remi van der Zijde, assistent projectmanager bij de Gemeente Amsterdam. ‘Nu moeten studenten nog helemaal achterlangs fietsen om bij het gebouw te komen.’

Over de parkeerplaats komt ook een fietspad naar het al bestaande studentencomplex aan de Zuiderzeeweg

Het fietspad heeft ook als doel dat de studenten van de Zuiderzeeweg makkelijker in contact komen met de bewoners van Startblok Zeeburg, legt Bram Klatser van stedenbouwkundig bureau Must uit. Een gedeelte van de parkeerplaats langs het fietspad zal dan ook worden ingericht als een openbare ruimte met een buurthuis en faciliteiten om te zitten en te sporten. ‘Er zou bijvoorbeeld een volleybalveld kunnen komen’, vertelt Klatser.

Parkeerplekken weg
Van der Zijde erkent dat een groot deel van de parkeerplekken op P+R Zeeburg II door het plan verdwijnt. Op dit moment wordt onderzocht waar deze kunnen terugkomen. Het plan voor Startblok Zeeburg zal in maart naar het college van B&W gaan. Als het college het plan goedkeurt en alles volgens planning verloopt, kan het woonproject eind 2020 worden opgeleverd.

De locatie waar Startblok Zeeburg volgens het plan zal komen, met rechts het bestaande studentencomplex.
Foto: Google Maps, satelliet.


Lees ook: Amsterdamse jongeren en statushouders steeds vaker onder één dak

Foto bovenaan: Het bestaande studentencomplex naast P+R Zeeburg II. Bram Klatser, stedenbouwkundig bureau Must.