Breunion Boys: ‘Wij hebben geen verdienmodel’

AMSTERDAM – Ze worden er eigenlijk alleen maar arm van. Toch zetten de Breunion Boys door: de Amsterdamse boyband wil op tour met hun anti-Brexitliedjes. ‘Als Europeanen moeten we verantwoordelijkheid nemen.’

Dinsdag zongen ze nog Eva Jinek toe. Nu zitten de Breunion Boys druk pratend aan tafel in het atelier van hun manager, animatiemaker Julia Veldman (30).

Drie van de ‘boys’ zijn deze woensdag aanwezig. Gilles Meester (22) heeft zich net uitgeschreven bij zijn opleiding op de hogeschool, vertelt hij, een klein beetje schuldbewust. ‘Ik vond mijn opleiding wel leuk, maar wat ik echt wil doen is muziek maken en optreden. De showbusiness.’

Naast hem zit Seyed Hosseini (22), die nog bezig is met zijn opleiding geneeskunde aan de VU. Hij is merkbaar op zijn gemak en maakt snel oogcontact. De rest van de groep prijst hem om zijn charme. ‘Seyed kan je overal neerzetten, hij praat met iedereen,’ vertelt Julia.

En dan is er Hajo Reurs (23). Hij studeert ook geneeskunde, en is een klasgenoot van Seyed. Hajo, die bijklust als model, lijkt van de drie jongens veruit het meest begaan met het lot van de Britten. Hij praat op serieuze toon en loopt soms bijna over van de kennis en meningen over Brexit.

Manager Julia – goedlachs, blond haar in een knotje – wordt door de jongens ‘momager’ genoemd, een samentrekking van ‘mom’ en manager. Julia bracht de band bij elkaar en stak er een aanzienlijk deel van haar spaargeld in, zegt ze – ongeveer 13.000 euro.

(Interview loopt door na video)


Julia, in Het Parool zei je dat je ‘hartstikke arm’ wordt van dit project. Leg dat eens uit?

Julia: ‘Dat is ook zo! Ik ben nog nooit zo blut geweest. Ik heb geld van mijn moeder geleend, ik sta hartstikke rood. Ik weet niet eens of ik de huur kan betalen volgende maand. Ik ben animatiemaker van beroep en daar verdien ik normaal mijn geld mee. Dat geld steek ik nu allemaal in de boyband, en ik heb geen tijd voor ander werk.’

Verdienen jullie dan niks met de Breunion Boys?

Julia: ‘Nee, totaal niet.’

Hajo: ‘Er is geen verdienmodel. Maar dat is ons doel ook niet.’

Gilles: ‘We verdienen wel vriendschap.’

Seyed: ‘En ervaring.’

Maar daar kan je niet van leven.

Seyed: ‘Dit is een kwestie van zelfrespect. Ik wil later kunnen zeggen: in mijn jeugd, toen dit Brexit-debacle aan de hand was, stond ik aan de goede kant en deed ik iets.’

Hajo: ‘Je doet mee met het debat over Brexit. Er is een oplossing en wij geloven daar in: Breunion. Dat laten we aan de Britten zien. En het werkt, kijk maar naar alle aandacht die we hebben gegenereerd. Vanuit het Verenigd Koninkrijk krijgen we heel veel leuke berichten.’

Ik wil later kunnen zeggen: in mijn jeugd stond ik aan de goede kant en deed ik iets.

Seyed Hosseini

Dan volgen jullie al het Brexit-nieuws waarschijnlijk op de voet.

Seyed: ‘Gisteren waren we onderweg toen er in het Britse parlement gestemd werd over May’s Brexit-deal. We zaten met zijn allen te luisteren naar BNR Nieuwsradio op de telefoon van Joshua [een bandlid dat niet bij het interview is, red.].’

Julia: ‘Ze zijn het daar in het parlement nergens over eens.’

Seyed: ‘Het is bijna Monty Python.’

Maar wat als de Brexit niet doorgaat? Is jullie carrière als boyband dan ook ten einde?

Hajo: ‘Nee, want ook dan moet er heel veel herstel plaatsvinden in de band tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk. Muziek is daar erg belangrijk in. De splitsing is zo enorm geworden, als Europeanen moeten we verantwoordelijkheid nemen om dat gat te dichten.’

Julia: ‘Stel dat het de andere kant op gaat, naar een harde Brexit. Dan kunnen ze altijd nog terugkomen. Als dat over tien jaar lukt, zijn wij daar ook blij mee. En dan hebben we er een tienjarige carrière van kunnen maken.’ Ze lacht: ‘Off the record, dat is een grapje natuurlijk.’

Seyed: ‘Tien jaar. Dat zouden tien zware jaren zijn.’

Hajo: ‘Voor de Britten al helemaal. Mensen zijn daar nu al bezig met dingen rantsoeren. De Brexit is geen grapje. En wij zijn een grote Europese familie met zo’n lange geschiedenis samen, we moeten daar iets aan doen. Deze band is onze vorm van actie.’


Wij zijn een grote Europese familie met een lange geschiedenis samen.

Hajo Reurs

Staan ook de pro-Brexitters daar open voor?

Gilles: ‘Nou, we krijgen ook wel eens nare comments op social media.’

Seyed: (lacht) ‘Ze denken dat George Soros ons sponsort.’

Julia: ‘Het is wel grappig dat mensen niet geloven dat wij deze dingen echt belangrijk vinden.’

Gilles: ‘Je moet ook weten dat mensen altijd iets negatiefs te zeggen hebben, ongeacht wat je doet.’

Hajo: ‘En de haat geeft ons meer energie om door te gaan.’

Seyed: ‘We love the hate.’

Gilles: ‘Er zijn trouwens ook veel positieve comments. Het liefst zou ik daar allemaal op reageren.’

Seyed: ‘Maar dat kan niet. Daar hebben we een stagiair voor nodig, want daar hebben we zelf geen tijd voor.’

Dus jullie zoeken een stagiair. Bieden jullie die dan ook een stagevergoeding?

Julia: ‘Nou, uh, nee. Eigenlijk vind ik dat je stagiairs wel zou moeten betalen, maar dat kan niet. En er zijn genoeg mensen die wel stage kunnen lopen zonder geld.’

Gilles: ‘Ja, zoals studenten die een stage nodig hebben voor studiepunten.’

Hajo: ‘En op een bepaalde manier is het misschien ook wel goed dat we niet betalen. Want geld is dan niet het belangrijkste, maar eerder de wens om ons naar the next level te brengen.’

Geld is niet het belangrijkste, eerder de wens om ons naar the next level te brengen.

Hajo Reurs

Wat is dat ‘next level’?

Julia: ‘Een tour. We willen op tour door het Verenigd Koninkrijk, en dan op verschillende plekken optreden.’

Seyed: ‘Daarbij willen we ook in gesprek gaan met mensen. Het doel is echt de Britten te overtuigen bij de EU te blijven. We willen laten zien dat een kleine groep mensen met weinig geld maar de juiste motivatie het verschil kan maken.’

Dat gebrek aan geld is wel een terugkerend thema.

Seyed, zuchtend: ‘Geld en tijd. Als we fulltime content konden creëren, zouden we echt een machine zijn. We doen nu al zoveel – het afgelopen weekend hebben we twee dagen achter elkaar gewerkt en natuurlijk nul betaald gekregen. Soms heb ik een afspraak met een professor voor mijn studie en moet ik daarna meteen door naar een interview.’

Hajo: ‘Ja, ik heb vrijdag een tentamen, en zit hier nu ook een interview te geven in plaats van te leren.’

Julia: ‘Wat voor een tentamen, Hajo?’

Hajo: ‘Wel een belangrijke. Als ik hem niet haal, heb ik mijn bachelor gewoon niet.’

Julia: ‘Oh my God, Hajo, ga naar huis!’


De Breunion Boys brachten maandag hun nieuwe single ‘The Real Deal’ uit. Luister hier.