Freelancers OneWorld verliezen vaste werkdagen

AMSTERDAM – Ze waren altijd al freelancers, maar konden rekenen op een aantal vaste dagen per week. Dat raken zeven journalisten bij platform OneWorld vanaf 1 februari kwijt: er is geen geld meer voor. ‘Dit geeft aan hoe precair de situatie van freelancers is.’

Dit bevestigt OneWorld-hoofdredacteur Seada Nourhussen desgevraagd aan NAPNieuws. Het afscheid van de freelancers is niet uit luxe geboren. Het journalistieke platform heeft voorlopig ‘geen extra financiering’ voor bepaalde thema-platforms en onderwerpen. Die financiering had het platform vorig jaar nog wel.

Een paar van de freelancers werkten bij OneWorld als hoofd van een themaplatform. Zij moeten die functie nu doorgeven aan de vaste redacteuren. Dit raakt onder andere Justine van de Beek (22), die sinds december 2017 chef was van het feministische platform Harlot. Van de Beek en andere freelancers kunnen nog steeds stukken bijdragen aan OneWorld, maar dan op opdrachtbasis.

De freelancers wisten altijd al dat hun overeenkomst met OneWorld tijdelijk was, zegt hoofdredacteur Nourhussen.

Zelfstandigen
‘Dit geeft aan hoe precair de situatie van freelancers is,’ zegt media-onderzoeker Mark Deuze van de Universiteit van Amsterdam. ‘OneWorld had blijkbaar een constructie waarbij het mogelijk was bijna fulltime voor ze te werken, maar tegelijkertijd geen rechten te hebben als werknemer. Zo kun je dus ook altijd “ontslagen” kunnen worden, om wat voor reden dan ook.’

In een schriftelijke reactie laat OneWorld weten dat slechts twee van de zeven freelancers daadwerkelijk ‘bijna fulltime’ werkten.

De media-industrie hangt aan elkaar van zelfstandigen en verkapte zelfstandigen.

Mark Deuze, professor Mediastudies aan de UvA

OneWorld is niet uitzonderlijk in de mediawereld als het gaat om onzekerheid voor freelancers, zegt Deuze. ‘De media-industrie hangt aan elkaar van zelfstandigen en verkapte zelfstandigen. Die hebben een zwakke positie: ze zitten niet bij vakbonden en onderhandelen niet voor een beter salaris of een vast contract. Ze zijn blij überhaupt journalistiek werk te kunnen doen en weten dat ze makkelijk vervangen kunnen worden door jonge, net afgestudeerde journalisten die minder zeuren over geld.’

Deuze adviseert jonge journalisten om zich te organiseren in collectieven en vakbonden. ‘Samen sta je sterk en kun je zeggen: zo laat ik me niet behandelen.’

Rectificatie: In een eerdere versie van dit artikel werd OneWorld beschreven als een 
platform voor ontwikkelingssamenwerking. Dat was gebaseerd op 
verouderde informatie.

Rectificatie 4/2/19: In een eerdere versie van dit artikel werd een link gelegd 
tussen een subsidiestop in 2018 voor OneWorld en het vertrek van de 
freelancers. Dat was onjuist en is uit het artikel verwijderd. 
Ook is het artikel aangevuld met nieuwe informatie.