Mogelijk nieuwe locatie voor kunstwerk De Kus

AMSTERDAM – De Kus van kunstenaar Jeroen Henneman krijgt mogelijk een nieuwe plek in Amsterdam Zuidoost. Het dagelijks bestuur van het stadsdeel heeft een voorkeur uitgesproken voor een locatie. Het stadsdeel wil nog niks kwijt over de plek.

Dat zegt Hubert Bedford, woordvoerder van Zuidoost. Het dagelijkse bestuur van het stadsdeel is een onderzoek gestart naar de haalbaarheid van deze voorkeurslocatie. Ze gaan hiervoor in gesprek met de kunstenaar, omwonenden en belanghebbende bedrijven. Ook onderzoeken ze of de herplaatsing van het werk financieel haalbaar is.

Mogelijk gaat het om het Anton de Komplein. Op de website van citymarketingorganisatie ZuidoostPartners stond vorige week een bericht dat het kunstwerk een plek zou krijgen op het plein in de Bijlmer ’tussen het politiebureau en het Bijlmer Sportcentrum’. Bedford kan dit niet bevestigen. ‘Wij willen eerst overleggen met de belanghebbenden voordat we iets bekendmaken.’ Het bericht is inmiddels verwijderd van de website. Wel is het nog zichtbaar op de homepage.

In opslag
De Kus heeft vanaf 1982 voor het kantorencomplex De Heerd aan de Frankemaheerd in Zuidoost gestaan. In 2017 moest het twintig-meter-hoge kunstwerk wijken voor de bouw van een nieuw ING-kantoor. De bank wilde het beeld niet voor de deur. Inmiddels ligt De Kus al twee jaar in een opslagruimte.

Volgens Bedford is de herplaatsing van het kunstwerk nooit van de agenda geweest

Volgens Bedford is de herplaatsing van het kunstwerk nooit van de agenda geweest. ‘Er wordt achter de schermen al enige tijd over een nieuwe plek voor het kunstwerk gesproken.’ Begin 2017 pleitten bewoners van het Java-eiland nog voor de herplaatsing van het werk op de Kop van Java.

Kunstenaar Jeroen Henneman was niet bereikbaar voor commentaar. In 2016 zei hij tegen Het Parool het ‘verschrikkelijk’ te vinden dat het kunstwerk moest worden afgebroken, omdat het ‘helemaal gesitueerd’ is voor de oude locatie.

Beeld: Richardkiwi, via Wikimedia Commons