‘Het zou geweldig zijn als ik fulltime zeemeermin kan worden’

In de rubriek Allemaal Amsterdam zoomen we dagelijks in op bijzondere mensen en plekken in de stad. Vandaag: de Amsterdamse zeemeerminnen.

AMSTERDAM – Zwemmen als een zeemeermin, een fantasie uit een Disneyfilm? Niet voor Jopie (28). Zij leeft haar meisjesdroom en spreekt wekelijks met een groepje Amsterdamse vrouwen in het De Mirandabad af om rond te zwemmen als ware waterprinsessen.  

Langzaam glijdt een van de zeemeerminnen op haar buik over de rand van het recreatiebad. Ze kijkt om zich heen en hapt nog eens goed naar adem. Plotseling duikt ze naar beneden. Pats! Het water spettert alle kanten op als haar zware, kleurrijke staart hard op het oppervlak slaat. Haar vijf medemeerminnen volgen snel. Een voor een verdwijnen ze onder water, waar ze zich vliegensvlug maar sierlijk voortbewegen.

Een duik hier, een koprol daar. Jopie is er na drie jaar trainen erg behendig in geworden. De Amsterdamse zeemeermin is in te huren voor kinderfeestjes en kan worden geboekt op rondvaartboten. ‘Ik heb veel kennis van de geschiedenis van de stad, dus ik probeer me te profileren als gids’, vertelt ze. ‘Daar kan ik nog niet van leven, dus ik klus ook bij als freelance illustrator. Maar het zou geweldig zijn als ik fulltime zeemeermin kan worden.’

Jopie (28).

Meisjesdroom
Jopie kwam op het idee door filmpjes die ze online tegenkwam. ‘Ik ben opgegroeid aan het water en heb altijd van zwemmen gehouden. Welk meisje droomde er niet van om zeemeermin te worden? Toen ik zag dat dit mogelijk was, twijfelde ik geen moment. Het is gewoon super fabulous.’

In Amerika en Australië was mermaiding drie jaar geleden al erg populair, maar in Nederland was de zeemeermingemeenschap volgens Jopie nog niet zo groot. ‘In Amsterdam had ik zelfs jarenlang het gevoel de enige te zijn. Tot ik afgelopen zomer toch een andere Amsterdamse zeemeermin tegenkwam op Facebook. Samen hebben we een groep opgericht die inmiddels bestaat uit dertig leden. De harde kern met wie we wekelijks zwemmen, bestaat uit deze zes zeemeerminnen. Zij zijn in korte tijd goede vriendinnen geworden met wie ik ook buiten het zwembad afspreek. Vorige week kwamen ze nog staarten knutselen bij mij thuis.’

Prijzige outfit
Met behulp van een zogeheten monovin, een flipper waar je met twee voeten in kan, zoeft Jopie door het water. Daar overheen draagt ze een kleurrijke staart. ‘Voor professionele staarten betaal je al gauw duizenden euro’s. Maar je kan ze ook zelf maken of kiezen voor een goedkopere variant’, vertelt ze. Voor de monovin, de staart en het schubbentopje heeft ze zo’n zeshonderd euro neergelegd. ‘Tja, het is wel een dure hobby.’

Bovendien is het zwemmen in de prijzige outfit niet eenvoudig. ‘Het is een stuk zwaarder dan gewoon zwemmen. Je moet je adem lang inhouden en met je buik een rollende beweging maken zodat de rest van je lichaam mee gaat. Een beetje zoals buikdansen. Je gebruikt veel spieren, het is echt een work-out.’ Na drie uur lang zwemmen gaat het groepje wel steevast aan de friet, vertelt Jopie. ‘Dat hebben we dan wel verdiend.’

Vreemde hobby
Met haar bontgekleurde staart, groengele oogschaduw, knalroze lippenstift en een bloemenkrans in haar lange haren trekt Jopie veel bekijks. Haar vermomming spreekt vooral jonge meisjes aan. ‘Ben jij een echte zeemeermin?’, vragen ze me dan vol bewondering. Ook moeders vinden het geweldig. Zij zijn vaak nog enthousiaster dan hun kinderen’, meent Jopie.

Toch wordt ze soms met opgetrokken wenkbrauwen bekeken. ‘Er zijn altijd mensen die ons maar gek vinden. Daar trekken we ons niks van aan. We weten van onszelf dat we gewoon normaal zijn. We hebben alleen een beetje een vreemde hobby.’

Zeemeerminnen Angel, Cindy, Shereen, Elvee, Jopie en Didi.