Flexwerkers gemeente kregen onbevoegd toegang tot privacygevoelige informatie

AMSTERDAM – Flexwerkers bij de stadsloketten van de Gemeente Amsterdam hebben maandenlang werk gedaan dat alleen door beëdigde ambtenaren zou mogen worden verricht. Hierdoor hebben zij onbevoegd toegang gekregen tot privacygevoelige informatie van burgers. Dat blijkt uit een oproep tot een spoeddebat van oppositiepartijen ChristenUnie, Bij1, FvD en Partij van de Ouderen. In de oproep noemen zij de situatie ‘onwenselijk’ en ‘gevaarlijk’.

Het gaat specifiek om zogeheten RAAS-werkzaamheden, waarbij werknemers toegang hebben tot het systeem waarmee documenten zoals paspoorten en identiteitskaarten worden uitgegeven. Normaal gesproken kan dit systeem alleen worden gebruikt door werknemers die een eed hebben afgelegd, en dus geheimhoudingsplicht hebben over de gegevens.

‘Dat dit gebeurde was algemeen bekend onder de medewerkers van alle zeven stadsloketten in Amsterdam.’

Don Ceder (ChristenUnie)

‘Ik ben hier wel van geschrokken,’ zegt fractievoorzitter van de ChristenUnie Don Ceder, die de brief mede-ondertekende. ‘Het gaat om de vraag of de privacy van burgers wel in goede handen is.’ Om hoeveel werknemers het gaat – en hoe structureel het probleem is – is nog onduidelijk, zegt Ceder. ‘Maar dat dit gebeurde was algemeen bekend onder de medewerkers van alle zeven stadsloketten in Amsterdam.’

Verantwoordelijk wethouder Touria Meliani (Dienstverlening, GroenLinks) reageerde vorige week al op schriftelijke vragen van PvdA, SP en GroenLinks. In haar brief schreef ze op de hoogte te zijn van de kwestie. De afgelopen twee maanden zijn de RAAS-werkzaamheden voor flexwerkers afgebouwd, stelt zij, en uiterlijk eind deze maand zal een nieuwe werkwijze bij alle stadsloketten zijn geïmplementeerd. Woensdag wordt de kwestie waarschijnlijk besproken in de raadsvergadering.