Amsterdams Playbook

Goedemorgen Amsterdam! Om 13:00 wordt de gemeenteraadsvergadering afgetrapt waar meteen een aantal actualiteiten voor op de agenda staan. Ondertussen is de sneeuw weer opgedroogd met dank aan het strooizout dat gisteren door wethouder Ivens in eigen persoon werd gestrooid.

BESNEEUWDE STAD: Code geel, geschrapte treinen en glibberen op straat. Een witte deken lag gisteren over de stad. Toch hield de kou wethouder Ivens (SP) niet tegen om op werkbezoek te gaan bij de strooidienst van de stad, en daar had hij louter positieve woorden voor over:

ONBEVOEGD MAAKT ONGESCHIKT: Op stadsloketten van de gemeente Amsterdam hebben flexwerkers maandenlang werkzaamheden verricht die alleen door beëdigde ambtenaren zou mogen worden gedaan. Bij die werkzaamheden hadden zij toegang tot privacygevoelige informatie. De gemeente zegt toe dat tegen het einde van deze maand de flexwerkers daar niet meer in aanraking mee komen.

Die toezegging is niet afdoende voor ChristenUnie, Bij1, Forum voor Democratie en Partij voor de Ouderen. Zij willen een spoeddebat over de kwestie, die vandaag als actualiteit op de agenda voor de gemeenteraad staat.

Verder in de raad:

  • De VVD, FvD en het CDA willen duidelijkheid over de ontruiming van het ADM-terrein. Mensen die geweld hebben gepleegd mogen zich niet vestigen over de slibvelden in Noord. Dat is de vervangende locatie die de gemeente heeft geregeld voor de bewoners van het ADM-terrein.
  • Wethouder Rutger Groot-Wansink zal het vuur aan de schenen worden gelegd over de 24-uursopvang voor illegalen. Zijn plan voor de Amsterdamse opvang wordt gepresenteerd in de raad. Totale kosten dit jaar voor de opvang zijn zo’n 7,7 miljoen euro, de overige uitgangspunten zijn hier te lezen.

VERTREK: Nog geen jaar in de nieuwe termijn, maar D66-raadslid Paul Guddemond houdt ermee op. Hij wil na vijf jaar raadslidmaatschap meer aandacht aan zijn gezin geven. In de Tweede Kamer zou het voortijdig vertrekken hem ongetwijfeld op een uitbrander komen te staan van de Kamervoorzitter. Of burgemeester Femke Halsema ook zo strikt op het uitdienen van de verkozen termijn let, gaan we vanmiddag zien.

Zijn zetel wordt ingenomen door voormalig actrice Iriana Roodkerk (bekend van Onderweg Naar Morgen) nadat voormalig raadslid Meltem Kaya voor de zetel bedankte.

SCHIPBREUK: GroenLinks wil niet meedoen aan de politieke regenboogboot meldt Het Parool. Tijdens de Canal Parade varen VVD, CDA, D66, PvdA en SP samen op een boot. De Groene partij was al vergevorderd met een eigen initiatief voor de bootoptocht.

UITSMIJTER: Het was het nieuws van vorige week, maar de schik om Rutte’s ‘witte wijn slippende elite’ zit er nog goed in: