Hekel aan geldzaken? ‘Ik houd alles bij in een spreadsheet’

AMSTERDAM – Weet jij wat er op dit moment op je bankrekening staat? Als je jong bent, is de kans groot van niet, blijkt uit recent onderzoek. NAP Nieuws peilde de portemonnee van jonge Amsterdammers.

Jongeren lijken niet geconfronteerd te willen worden met hun geldzaken. Dat stelt onderzoeksbureau Motivaction in een nieuw rapport. Die ‘geldregelhekel’ is het sterkst toegenomen onder 25- tot en met 34-jarigen. Steken ook Amsterdammers hun kop in het zand?

Natalia (30), werkt in het basisonderwijs

‘Ik weet niet waarom, maar ik vind het wel lastig om precies bij te houden wat ik verdien en uitgeef. Al die formulieren maken het soms ook wel onduidelijk, bijvoorbeeld bij de belastingdienst. En dan moet je het daarna ook nog op de post doen, dat duurt ook weer een paar dagen. Zo stel je het de hele tijd uit, terwijl het invullen van het formulier eigenlijk maar vijf minuten hoeft te duren.’

‘Mijn banksaldo check ik wel bijna elke dag, dan ben ik benieuwd of er al wat binnen is. Vroeger was ik altijd degene die geld aan vrienden voorschoot. Maar dat doe ik nu niet meer zo vaak. Ik ben best makkelijk met geld uitgeven, maar er is altijd wel iemand achter wie je dan steeds aan moet lopen.’

‘Het grootste deel van mijn salaris gaat op aan schoenen, ik heb echt een sneakertic. Maar ik kijk wel eerst of er nog ruimte is in mijn portemonnee. Ook maak ik wel eens gebruik van een afterpay-regeling. Dan kan ik het betaalmoment verschuiven naar de volgende maand.’

Gianluca de Jong (22), studeert bedrijfskunde

‘Zeker als student heb je het in Amsterdam niet altijd even makkelijk. Maar ik let best goed op wat ik uitgeef: samen met mijn huisgenoot houd ik een spreadsheet bij voor gezamenlijke kosten.’

‘Voor mijn studie leen ik het maximale bedrag, dat maakt me soms wel naïef. Ik heb nu eenmaal de mogelijkheid om geld uit te geven en mijn omgeving doet het ook. Dan betrap ik mezelf er soms wel op dat ik me laat gaan, bijvoorbeeld tijdens het stappen.’

‘Laatst ontdekte ik dat ik eigenlijk best veel abonnementen heb, zoals mijn Spotify- en Netflix-accounts die ik met niemand deel. Dat tikt wel aan. Ook hou ik van leuke kleding, daar geef ik best veel geld aan uit. Al probeer ik nu meer tweedehandskleding te kopen.’

‘Op dit moment spaar ik nergens voor, maar ik zou het wel kunnen als ik echt een doel heb. Ik studeer bedrijfskunde, dus je zou ook wel verwachten dat ik het goed kan fixen. ‘Shit, ik heb geen geld meer,’ dat denk ik gelukkig nooit.’

Lucy Skingle (22), doet de master medische antropologie

‘Op dit moment betalen mijn ouders mijn leven. Zij hebben ervoor gezorgd dat ik hier kan wonen. Daarom probeer ik niet te veel uit te geven.’

‘Na een avondje uit ben ik soms wel bang om mijn saldo te checken. Ook hou ik ervan om buiten de deur te eten. Voornamelijk aan fast food geef ik het meeste uit. Via een app op mijn telefoon zie ik precies waaraan ik mijn geld spendeer.’

‘Sparen lukt me niet op dit moment, ik kan hier als Britse student namelijk niet werken. Het geld dat op mijn spaarrekening staat, gebruik ik nu om te kunnen studeren in Amsterdam.’

‘Omdat ik antropologie studeer, ligt een hoog inkomen niet echt in het verschiet. Dat is ook niet mijn prioriteit. Maar uiteindelijk ga ik in Londen werken en daar wonen kost gewoon veel geld. Dus goed op mijn geld letten zal dan wel moeten.’