Borrelpraat: ‘Kijk om je heen: toeristen, toeristen, toeristen’

Wethouder Udo Kock (Financiën, D66) wil dat bezoekers van Amsterdam jaarlijks 105 miljoen euro meer gaan bijdragen aan de stad, zodat deze ‘schoon en leefbaar’ blijft. Over hoe dat het beste kan, gaat hij de komende maanden in gesprek met Amsterdammers. Moet de toeristenbelasting omhoog, of moeten de musea, dierentuinen en beurzen meer gaan kosten voor zowel Amsterdammers als toeristen en dagjesmensen? Drie bewoners van de Pijp geven alvast hun mening.

Melle van der Meulen

Melle van der Meulen (25), Student Future planet studies

‘Als ik naar het buitenland ga maak ik me ook geen zorgen om de belasting. De toerist weet niet wat de prijs was, dus zal ook niet schrikken als die omhoog gaat. Als uitjes voor iedereen duurder worden lijkt dat me ook geen probleem. Je gaat meestal niet wekelijks naar het museum of naar de dierentuin. Dat blijven bijzondere uitjes, en voor bijzondere uitjes hebben mensen meer over. Ik heb eerder Entrepreneurship gestudeerd en toen hebben we ons ook bezig gehouden met de vraag wat te doen met toerisme. De beste oplossing lijkt me spreiding: zorgen dat toeristen ook buiten de ring komen.’

Emilie Kniphorst

Emilie Kniphorst (38), projectleider bij een cosmeticabedrijf

‘Ik woon in de Pijp, dus ik merk wel dat het aantal toeristen de afgelopen jaren is toegenomen. Toerisme is belangrijk voor de stad, maar kan ook de leefbaarheid belemmeren. Het zou oneerlijk zijn om de prijs van uitjes ook voor Amsterdammers omhoog te laten gaan. Eigenlijk zou je dan een soort stadspas moeten uitgeven waarmee Amsterdammers kunnen aantonen dat ze hier wonen, waarmee ze korting krijgen. De prijs van hotels omhoog zou een goede optie zijn, maar gaat dat ook op voor AirBnB? Ik weet niet hoe andere steden het doen. Misschien moet Amsterdam een voorbeeld nemen aan een grote stad in het buitenland. We voelen ons vaak nog klein, maar we krijgen zoveel toeristen. De stad moet wel leefbaar blijven.’

Samia Taika

Samia Taika (44), fashion- en beautyblogger

“Hier in de Pijp zijn veel toeristen. Die zouden ook best een beetje meer kunnen bijdragen aan de stad, maar dat doen ze natuurlijk al. Zonder toeristen zou de stad doods zijn. Kijk om je heen, in de winkels en kroegen. Toeristen, toeristen en nog eens toeristen. Ik vind het leuk om te zien hoezeer zij van de stad houden. Ik werd verliefd op deze stad vanwege de architectuur. Als ik mensen zie genieten van Amsterdam ben ik zelf ook weer blij om hier te wonen. Een beetje meer belasting zou voor niemand slecht zijn, hoor, maar dan zou iedereen meer moeten betalen. Behalve de Amsterdammers zelf dan, want die wonen hier. Toeristen hebben dat overigens toch niet door, die zijn na een week weer weg.”