‘Frenkie de Jong kan nieuwe Cruijff worden’

De 21-jarige voetballer Frenkie de Jong zal zich moeten bewijzen bij zijn toekomstige club FC Barcelona. Gisteravond speelde hij nog met Ajax tegen Heerenveen, maar na dit seizoen traint hij samen met zijn idool Lionel Messi. En dan is er nog Sergio Busquets, de middenvelder met wie hij moet concurreren. De Catalaan Sergio Busquets Burgos (30) is verdedigend middenvelder bij FC Barcelona. Hij speelt sinds 2005 voor de club: Busquets kwam binnen bij de jeugd en promoveerde in 2007 naar het tweede elftal. In 2008 treedt hij toe tot het eerste van elftal van Barça. Busquets speelt er tot op de dag van vandaag. NAP Nieuws sprak met NOS-sportcommentator Jan Roelfs (55) over wat Frenkie te wachten staat bij Barça.

NOS-Sportcommentator Jan Roelfs

Is de stap van Ajax naar Barcelona niet te groot voor een relatief onervaren speler als De Jong?

‘Moeilijk. De concurrentie is groot, maar ik vind Barça een betere keuze dan Paris Saint-Germain of Manchester City. Hij legt de lat zo hoog mogelijk. Als hij het niveau behoudt dat hij had tijdens de laatste interland tegen Frankrijk, dan is Barça zeker de beste optie van de drie.’

Denkt u dat hij snel een basisplaats kan veroveren bij Barça?

‘Ik denk niet dat De Jong meteen in de basis komt te staan, want Busquets staat al op zijn positie als middenvelder. Aan de andere kant speelt Barcelona zoveel wedstrijden, alleen al in de Primera División en de Copa del Rey, dat hij echt wel kansen krijgt. Ik geloof niet dat De Jong hem gaat opvolgen. Ze zullen het moeten uitvechten.’

Waar moet De Jong op letten als hij wil slagen bij Barcelona?

‘Het belangrijkste is hard trainen en Spaans leren. Bij FC Barcelona is de officiële voertaal Catalaans, maar de buitenlandse spelers bij de club spreken Spaans. Waaronder Messi en Suárez. Hij moet zich snel verstaanbaar kunnen maken en de sociale binding met Nederland zoveel mogelijk buiten de deur houden. Verder moet hij dwingender spelen: acties durven maken. Frenkie moet zijn onbevangenheid op het veld behouden. Dat heb ik bij Ajax de laatste tijd gemist.’

‘Je moet als speler opportunistisch handelen’

Jan Roelfs
Ajax feliciteert De Jong met zijn overstap

Had hij misschien beter een tussenstap kunnen nemen, zoals Christian Eriksen die nu bij Tottenham speelt?

‘Het verschil is dat Eriksen, voor zover ik weet, geen aanbieding van Paris Saint-Germain of Barça kreeg. Frenkie kreeg dat wel. Dat doet me denken aan de voetballer Ronald Hamming. Hij speelde in de jaren negentig bij Fortuna Sittard en kreeg de mogelijkheid om naar PSV te gaan. Hamming kreeg toen het advies om nog een jaartje te wachten. Uiteindelijk is hij er nooit terecht gekomen. Hij bleef bij Fortuna en is een paar jaar daarna van het toneel verdwenen.

‘Het management van een professionele voetbalclub zoals Barcelona wil een deal graag binnen de transferperiode rond hebben. De aanbieding die Frenkie kreeg bij Barcelona kan zomaar eens eenmalig zijn. Daarom moet je als speler opportunistisch handelen en gaan voor het hoogst haalbare. En dat is precies wat hij gedaan heeft. Je moet ook niet vergeten dat De Jong zoveel kan leren bij Barcelona. Vijf jaar lang trainen met Messi, dat is alleen maar voordelig. Messi is geen gekke jongen. Je kunt goed met hem samenwerken. Als zij het met elkaar kunnen vinden, Messi en De Jong, dan zou dat fantastisch zijn.’

Kan hij de nieuwe Johan Cruijff worden?

‘Ja, uiteindelijk wel. Maar dan in een meer aanvallende rol op de Busquets-positie en met meer scorend vermogen. De Jong zal Busquets dus moeten vervangen, maar die is op dit moment in ieder geval nog niet van plan te vertrekken. Dat zouden de Catalaanse media dan wel hebben opgevangen. Aan de andere kant is de vraag of De Jong een nieuwe Cruijff kan worden, misschien niet zo relevant. Hij kan zich als speler de komende vijf jaar vooral onderscheiden door Messi te bedienen met goede passes.’

De onderhandelingen met Paris Saint-Germain waren al vergevorderd. Wat denk jij dat de doorslag heeft gegeven voor de keuze voor Barça?

‘Je weet nooit hoe het precies gaat bij die onderhandelingen en waarom er zo hard werd gesproken met PSG. Dat De Jong toch voor Barça gekozen heeft, komt ook door de historie van de club en natuurlijk door zijn held Messi. Bij Barcelona is de voetbalsfeer ook warmer dan bij PSG en Manchester City. En dan heb ik het niet over het klimaat.’