‘Nog steeds moet ik mijn davidster afdoen’

AMSTERDAM – De Nationale Holocaust Herdenking vindt zondag in het Wertheimpark plaats. Anne-Maria van Hilst (30), zelf joods, is hoofd onderwijs bij de liberaal joodse gemeente. Ze vertelt over het belang van deze herdenking, haar geloof en het onveilig voelen in de stad.

‘Ik merk nog steeds dat er veel vooroordelen zijn over allerlei minderheidsgroepen. Amsterdam denkt heel tolerant te zijn. Over het algemeen kan ik veilig over straat, omdat men in een stad als deze bekend is met diversiteit. Toch is het belangrijk om in gesprek te blijven met elkaar’, zegt Van Hilst. Ze is onderweg naar een middelbare vmbo school in Alkmaar om een gastles levensbeschouwing te geven.

Dialoog
Naast gastlessen en lezingen is de in Zuidoost geboren Amsterdamse werkzaam bij het Joods Historisch Museum. Al op jonge leeftijd verdiepte de afgestudeerde historica zich uit interesse in verschillende geloven.

‘Op mijn middelbare school in de Bijlmer zaten meer dan tachtig verschillende nationaliteiten, ik kwam in aanraking met verschillende geloven en culturen.’ Het was het jodendom waarin Van Hilst haar eigen idealen terugvond.

Door in gesprek te gaan met anderen probeert Van Hilst mensen beter kennis te laten maken met haar levensovertuiging. ‘Over het algemeen heb je in iedere groep wel iemand zitten die na mijn praatje opener is geworden. Dan hoop ik dat ik ze kennis heb kunnen laten maken met een breder wereldbeeld.’

Anne-Maria nam ons mee naar een aantal belangrijke plekken voor joden in het kader van de Nationale Holocaustherdenking.

Antisemitisme
Toch merkt Van Hilst dat ze niet altijd zichzelf kan zijn. ‘Ik draag altijd mijn ring met een davidster. Het is wel eens voorgekomen dat ze mij op een school, waar ik een gastles kwam geven, vroegen om mijn ring af te doen vanwege negatieve reacties. Op zo’n moment wordt er toch een deel van mijn identiteit afgenomen en dat vind ik heel erg.’

‘Ik heb een grote bek, dus je mag alles tegen me zeggen. Alleen maar fijn dan kan ik er wat mee. Maar als het gaat om bedreiging en fysieke veiligheid dan vind ik het een heel ander verhaal. Bedreiging met geweld of de dood. Dat is de grens. En geloof me die grens is al vaak overschreden.’

Herdenken
Tijdens de Nationale Holocaustherdenking begeleidt ze de oudste klas van de synagoge richting het Wertheimpark. ‘Ik voel me zeker verbonden op zo’n dag’, zegt Van Hilst. Ze vindt het heel belangrijk om stil te staan bij wat er gebeurd is. ‘Want als ik toen geleefd had, hadden ze mij ook dood willen hebben. Het was een poging tot het vernietigen van een identiteit. Of dat nou de identiteit van joden, moslims, christenen of welke overtuiging dan ook is. Zoiets mag nooit meer gebeuren.’