Tot zeven jaar cel voor verdachten diamantroof Schiphol

HAARLEM – Errol H.V., de hoofdverdachte in de diamantroofzaak uit 2005, krijgt een celstraf van zeven jaar. De straffen van de andere daders variëren van twee maanden tot zes jaar cel. Dit besloot de Rechtbank in Haarlem vandaag.

‘De grootste roof uit de Nederlandse geschiedenis’, noemde het Openbaar Ministerie de gewelddadige overval op Schiphol. Van de in totaal bijna 65 miljoen euro aan diamanten die zijn buitgemaakt, mist tot op de dag van vandaag nog iets minder dan één derde. Bijna veertien jaar later zijn de verdachten berecht door de Rechtbank Noord-Holland.

Uitspraak
Errol H.V. en Marlon D. (6 jaar cel) overvielen op 25 februari 2005 een waardetransportwagen op het beveiligde deel van Schiphol, waar ze door een KLM-medewerker, Ramazan N., werden binnengelaten. Ramazan N. krijgt, mede door zijn positie toentertijd, een celstraf van vijf jaar. Ook Raoul T. werd ervan verdacht de daders te hebben binnengelaten, maar de rechter kan hiervoor niet tot een bewezen verklaring komen. Raoul T. krijgt, enkel voor witwassen, een straf van 6 maanden, waarvan drie voorwaardelijk.

Daarnaast werden vandaag ook nog andere betrokkenen vervolgd. Verdachte S. van M. heeft de overvallers en de medewerkers met elkaar in contact gebracht en had wapens voorhanden. Erik P. was betrokken bij eenzelfde roofpoging twee weken eerder. Zij krijgen van de rechter respectievelijk twee maanden en 3,5 jaar cel opgelegd. Vijf anderen stonden terecht voor heling en witwassen van de opbrengst.

Openbaar Ministerie
Tijdens het bekendmaken van de strafeis van de verdachten in november benadrukte het Openbaar Ministerie al de ernst van deze zaak. De rechter deed dit vandaag ook. Niet alleen hebben slachtoffers van de roof nog steeds last van de gewapende bedreigingen waarmee ze die nacht werden geconfronteerd, ook zou ‘de integriteit van de luchthaven zijn aangetast’.

Undercover
Enkele van de verdachten werden al eerder door de politie vastgehouden, maar kwamen op vrije voeten door gebrek aan bewijs. Vorig jaar werden na een tip undercoveragenten ingezet, die een verklaring van Ramazan N. wisten los te peuteren. Dit zorgde voor een doorbraak in de zaak.