Amsterdam te duur voor Brexit-migranten

AMSTERDAM – Brexit-migranten vinden de stad te duur om te wonen, merken makelaars en relocators. Ze wijken uit naar Utrecht, Haarlem en Zandvoort. ‘Mensen uit Londen vinden het doodnormaal om een uur naar werk te reizen.’

Brexit-migranten mijden Amsterdam, merken makelaars en immigratiebureaus. ‘Als ze het kunnen betalen gaan ze naar Amsterdam. Zij die minder te besteden hebben wijken uit naar Haarlem en Zandvoort, zegt Marcelino Zwirs van verhuurplatform expatrentalscout.com. ‘Britse bedrijven gaan in Amsterdam zitten, maar ik denk dat de helft van hun medewerkers in de omgeving van de stad terechtkomen.’

Uur reistijd geen probleem

‘Onze klanten komen vooral uit grote steden zoals Liverpool, Manchester en Londen, maar ze vinden het niet erg om een kleinere stad te wonen.’ Expat-kenner Annabet van Mameren denkt dat de lange reistijd naar Amsterdam geen punt is. Van Mameren helpt met haar bureau New2NL expat-ouders een school voor hun kroost te vinden. ‘Mensen die eerst in Londen werkten vinden het helemaal niet gek om een uur naar kantoor te moeten forenzen.’

Minder benefits

Hoge woonkosten zijn één ding, maar er zijn ook minder extraatjes voor expats beschikbaar, zegt Van Mameren. ‘Vroeger konden ze de kosten voor verhuizing, nieuwe fiets, en schoolgeld verhalen op hun werkgever. Op die manier konden ze het zich makkelijk veroorloven om op een toplocatie zoals Oud-Zuid te gaan zitten. Nu bedrijven op dat soort benefits aan het bezuinigen zijn, worden expats gedwongen om op minder dure plekken te gaan wonen.’

Cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek onderstrepen de voorkeur voor de periferie. Had in 2016 bijvoorbeeld nog 0,56% van alle inwoners in Haarlem een Brits paspoort, in 2018 was dat aantal opgelopen tot 0,64%, een stijging van 139 personen. Andere grote stijger is de gemeente Utrecht, waar de Britse gemeenschap in twee jaar tijd 270 nieuwe leden verwelkomde. In beide steden groeide het aantal Britse paspoorthouders met 0,07%. De Gemeente Amsterdam bleek met een toename van 0,04% een van de traagste groeiers in de Metropoolregio Amsterdam.