Mogelijk ondergrondse garage tegenover huis burgemeester

AMSTERDAM – Tegenover het huis van burgemeester Halsema wordt mogelijk een ondergrondse parkeergarage van twee etages uitgegraven. De garage zou onder het terrein van drie rijksmonumenten en twee gemeentelijke monumenten komen.

De plannen staan op de websites van projectontwikkelaar REB Projects en verzekeraar Nationale Nederlanden. Voor het project dat ‘The Artesia’ heet, zouden ook drie zeventiende-eeuwse panden op de Herengracht 539, 541 en 543, de binnentuin en een koetshuis aan de Reguliersdwarsstraat worden verbouwd. Er moeten kantoren en ongeveer dertig appartementen van verschillende grootte in de panden komen, voor ‘een selecte groep van trotse bewoners uit alle hoeken van de wereld’.

Vergunning

De aanleg van een ondergrondse parkeergarage van twee verdiepingen onder het terrein behoort ook tot de plannen. Volgens de website van betrokken verzekeraar Nationale Nederlanden is het bij dit project belangrijk ‘de risico’s goed in kaart te brengen om claims schade en hoge kosten te voorkomen’. Ontwikkelaar REB Projects wilde telefonisch niet verder ingaan op details van het project, maar geeft wel aan dat ingang de parkeergarage aan de kant van de Reguliersdwarsstraat komt.

Een overzicht van het terrein waar The Artesia komt, gezien vanaf de Herengracht. Bron: Google Streetview.


Voor de geplande verbouwing en aanleg van de garage lopen nog vergunningsaanvragen, zo bevestigt een woordvoerder van stadsdeel centrum. Wel is er al een vergunning afgegeven voor het aanleggen van een koude- en warmtepomp in de tuin, zodat de appartementen geen gebruik zouden hoeven maken van gas. Volgens de website van de Nationale Nederlanden moet daarvoor tot 300 meter diepte geboord worden.

Experts

De gemeente laat weten dat ze bij het verlenen van vergunningen van monumentale panden ‘niet over één nacht ijs gaan. Als gemeente stellen we een flink aantal eisen die de veiligheid van de constructie van het pand zelf en omringende panden moet waarborgen. Daarnaast moeten de werkzaamheden op een zo veilig mogelijke manier worden uitgevoerd.’ Daarvoor gebruikt de gemeente kennis van bouwkundige experts en deskundigen van de dienst Monumenten en Archeologie.

In de panden zat tot 2015 een vestiging van de bank GE Artesia. Capricorn Capital Group en REB Projects kochten de panden in 2017 samen met investeerders van Harvest & Millten voor 29,5 miljoen euro, zo vermeldt website Vastgoedmarkt.nl.

Er zijn op dit moment twee openbare ondergrondse parkeergarages in stadsdeel Centrum in aanbouw: de Rokingarage en de Vijzelgrachtgarage. Het is niet bekend of er nog meer aanvragen voor ondergrondse privé-parkeergarages lopen in stadsdeel Centrum.