Twintig extra laadpunten in Stadsdeel West

AMSTERDAM – Het College van B&W heeft groen licht gegeven voor de aanleg van twintig extra laadpunten voor elektrische auto’s in stadsdeel West. Dat maakte de Gemeente Amsterdam op maandagochtend bekend.

Stadsdeel West krijgt er in één klap twintig nieuwe laadpunten bij. Onder andere de Jacob van Lennepkade, de Vespuccistraat en de Spaarndammerstraat krijgen elk twee nieuwe laadpunten voor elektrische auto’s. Dat blijkt uit een reeks besluiten die gemeente op maandagochtend in de Staatscourant publiceerde.

De extra laadpunten worden neergezet in het kader van de Agenda Duurzaamheid. Daarin stelt de Gemeente zichzelf tot doel het verkeer in de stad zo snel mogelijk uitstootvrij te maken. Daarom zijn er in heel Amsterdam momenteel 4102 laadpunten. Dat staat op de site oplaadpunten.nl, een bedrijf dat een database bijhoudt van alle bestaande oplaadpunten in Nederland.

De meesten daarvan zijn reguliere laadpunten met een vermogen van 11 kilowatt per uur. Dat wil zeggen dat iemand die een Tesla 100D (de Tesla van de koning) helemaal wil opladen, daar in Amsterdam gemiddeld 8 uur en 55 minuten voor moet uittrekken.

Er bestaan ook zogenaamde ‘snelladers’, die hebben een vermogen van 120 kilowatt per uur. Daarmee kost het opladen van diezelfde Tesla nog maar 33 minuten. De gemeente Amsterdam kan niet laten weten of de twintig nieuwe laadpunten in Amsterdam reguliere- of snelladers worden.

Voor elk nieuw laadpunt wordt een reguliere parkeerplaats opgeheven. Omwonenden hebben tot en met 28 februari de tijd om bezwaar aan te tekenen tegen de aanleg van de nieuwe laadpunten.