Oplichter Canal Pride moet ruim 670 euro terugbetalen

AMSTERDAM – Robbert van B. werd ervan verdacht tientallen mensen te hebben opgelicht tijdens de Canal Pride 2017. De rechtbank in Amsterdam heeft besloten dat hij een deel van de gedupeerden moet terugbetalen. 

Van de dertig mensen die zijn opgelicht, hebben twaalf mensen aangifte gedaan. De meeste aangiftes hadden betrekking op de tickets van dertig euro. Sommige gedupeerden hadden ook reiskosten en advocaatkosten ingediend. De rechtbank heeft besloten dat Van B. de kosten van de tickets moet terugbetalen. Dit komt uit op een bedrag van ruim 670 euro. In een enkel geval moet hij ook de reiskosten en advocaatkosten terugbetalen.

Van B. stond niet alleen terecht voor oplichting, maar ook voor diefstal en uitkeringsfraude. De rechtbank heeft besloten dat hij in totaal een taakstraf krijgt van 180 uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van twee maanden.

Terwijl hij al wist dat de boot er nooit zou komen, heeft hij nog actief mensen benaderd.

Tijdens de Canal Pride in 2017, heeft Van B. mensen laten betalen voor een boot die niet kwam opdagen. Terwijl de man al wist dat de boot er nooit zou komen, heeft hij nog actief mensen benaderd en informatie gegeven over de niet bestaande boot.

In de inhoudelijke zitting van 17 januari gaf Van B. toe dat hij het makkelijker vond om de mensen in de waan te laten dat zij met een boot meegingen, in plaats van hen de waarheid te vertellen en het geld terug te betalen.

Een van de gedupeerden was zanger Stefan van Loon. Hij zou tijdens de vaartocht optreden en daarbij een videoclip opnemen. De zanger had van tevoren al veel liedjes gerepeteerd. Hij vindt de straf dan ook terecht. De zanger heeft zelf geen aangifte gedaan. ‘We waren erg goed bevriend. Ik heb vooral gezichtsverlies geleden. Veel mensen zijn via mij bij die boot gekomen en hebben tickets gekocht. Dat vind ik heel erg.’

Van Loon heeft Van B. na de Canal Pride opgezocht en meegenomen naar het politiebureau. Hij vindt het jammer dat hij daarna van de politie nooit meer iets over de rechtszaak heeft gehoord.