Femke Veeman nieuwe directeur YUA

AMSTERDAM – Young Urban Achievers (YUA), verbonden aan filmtheater Kriterion, krijgt een nieuwe directeur. Femke Veeman (31) komt per 1 februari aan het roer te staan van de Amsterdamse stichting. YUA zet in voormalig conflictgebieden onafhankelijke culturele podia op naar het model van Kriterion

Femke Veeman (31)

Veeman groeide op in Friesland. Na haar master Film Studies aan de Universiteit van Amsterdam ging ze in 2011 aan de slag bij het EYE Filmmuseum. Daar coördineert ze educatieve projecten en richtte ze in 2014 het programma EXPOSED op, een community voor jonge cultuurliefhebbers. Hier kwam Veeman in contact met Ema Cvrkota, een van de oud-directeuren van YUA.

‘Ik kende YUA eigenlijk helemaal niet zo goed. Toen we via EXPOSED een interview met Ema hielden, werd ik enthousiast’, vertelt Veeman. ‘Wat me zo aantrekt in YUA is de combinatie van sociaal maatschappelijke impact en de kracht van kunst en cultuur. EXPOSED heeft die combinatie in zekere zin ook, maar blijft binnen de muren van het museum. Met YUA kunnen we die muren en grenzen doorbreken.’

Naamsbekendheid
Filmtheater Kriterion, gerund en geëxploiteerd door studenten, dient daarbij als voorbeeldmodel. ‘We nemen dit concept, waarbij de studenten een eigen (verdien)model creëren, als uitganspunt mee naar voormalig conflictgebieden’, zegt bestuursvoorzitter Mechtild van den Hombergh. ‘Vooral daar zijn jongeren hard op zoek naar culturele invullingen in combinatie met manieren om geld te verdienen.’

Volgens Van den Hombergh zit de uitdaging vooral in fondswerving. ‘We hopen zo in de toekomst meer projecten te realiseren.’ Maar daar is volgens de nieuwe directeur eerst meer naamsbekendheid voor nodig. ‘YUA laat niet altijd een belletje rinkelen, ook niet in Amsterdam’, zegt Veeman. ‘Die impuls wil ik graag geven om nieuwe internationale samenwerkingen aan te kunnen gaan.’

YUA hoopt dit jaar nog de deuren van een nieuwe bioscoop in Monrovia (Liberia) officieel te kunnen openen. Ook liggen er plannen klaar voor Ramallah (Palestina).