Amsterdamse regisseur neemt afstand van film

De Amsterdamse regisseur Annemarie van de Mond heeft besloten afstand te nemen van haar film Gewoon vrienden (BNNVARA). Dat blijkt uit onderzoek van NAP Nieuws.

Annemarie van de Mond is opgestapt vanwege een meningsverschil met het creatieve team over de koers van de film. Dat bevestigt Gemma Derksen, hoofd drama bij BNNVARA. Het team bestaat onder meer uit scenarist Henk Burger en omroep BNNVARA. De naam van de regisseur is inmiddels verwijderd van de aftiteling. Producent Nuts & Bolts erkent het vertrek van de regisseur, maar wil niet inhoudelijk reageren.

De reden voor de moeizame samenwerking tussen Annemarie van de Mond (regisseur van onder meer De Mannentester en Meiden van de Herengracht) en de rest van het team wordt toegeschreven aan het late moment waarop zij zich bij de film heeft aangesloten. De oorspronkelijke regisseur was door een uitgelopen project niet langer beschikbaar voor de film, legt scenarist Henk Burger uit. Uit onderzoek van NAP Nieuws blijkt dat Annemarie van de Mond zich daarna als regisseur heeft aangesloten bij de film. ‘Dat is ook erg lastig’, legt Gemma Derksen uit. De samenwerking liep uiteindelijk aan het einde van het montageproces spaak.

Geschrapt van de aftiteling
Nu de naam van Annemarie van de Mond van de aftiteling is verdwenen, wordt ter vervanging de naam ‘Ellen Smit’ vermeld. Dit is een pseudoniem en wordt vaker gebruikt als een regisseur afstand neemt van een productie. Eerder werd dat ook gedaan bij de Nederlandse film Iep!. Het is een variatie op de naam ‘Alan Smithee’, die op de aftiteling van Hollywoodfilms wordt gebruikt om aan te geven dat een regisseur is opgestapt.

‘Het is vervelend hoe het is gelopen, maar dat soort dingen gebeuren bij teamwork’, zegt Derksen. Toch is ze tevreden met het eindresultaat van de film: ‘Ik ga in de toekomst zeker nog met haar werken.’

Telefilm
Gewoon vrienden is één van de zes Telefilms die dit jaar wordt uitgezonden op de publieke omroep. Telefilms zijn Nederlandse speelfilms die speciaal gemaakt zijn voor televisie. Zes omroepen kiezen ieder één film uit 85 ingediende plannen. BNNVARA koos het idee voor de film Gewoon vrienden. Het Co-productiefonds Binnenlandse Omroep (CoBO) steunt de productie met ruim 800.000 euro. De inkomsten van CoBO zijn afkomstig uit vergoedingen die in het buitenland betaald worden voor doorgifte van publieke zenders. De film heeft geen vertraging opgelopen door het vertrek van de regisseur.

Gewoon vrienden is een romantische komedie en vertelt het verhaal van de Amsterdamse jongen Yad die verliefd wordt op Joris, uit Almere. Maar beide families hebben hun bedenkingen bij het nieuwe koppel.

Ondanks een aantal pogingen van de redactie was Annemarie van de Mond niet bereikbaar voor commentaar. De Telefilm Gewoon vrienden is woensdag 7 maart te zien op NPO 3.

Foto via Pexels