In Amsterdam is de biodiversiteit groter dan in de Flevopolder

Na het succes van de Nederlandse natuurfilms De Nieuwe Wildernis en Holland: Natuur in de Delta, komen de makers nu met een nieuwe variant: de natuur in de Amsterdamse binnenstad. NAP Nieuws was bij de voorpremière van De Wilde Stad in Pakhuis de Zwijger.

Amsterdam door de ogen van dieren. Zo beschrijft producent Ignas van Schaick zijn nieuwe film De Wilde Stad. ‘Voor een natuurfilm heb je snel de neiging de stad uit te gaan’, zegt Van Schaick. Maar dat is niet nodig. De Amsterdamse natuur omvat tienduizend soorten. Een kwart van alle soorten in Nederland. De makers hebben met hulp van stadsecologen een verrassend en spannend verhaal gemaakt over wat er allemaal leeft in de stad. En de mens? Die is enkel figurant in het wilde dierenrijk.

We worden meegenomen door een dikke zwart-witte kater met een Amsterdams accent. Gespeeld door Abatutu, een ware acteurkat met de stem van Martijn Fischer. De Mokumse kater neemt de kijker mee door ‘zijn stad’ en belooft dat je nooit meer op dezelfde manier naar Amsterdam zult kijken.

‘Als je weet dat er vijftig soorten vissen in de gracht zwemmen, dan fiets je toch anders langs het water’, zegt stadsecoloog Geert Timmermans. ‘Je moet alleen weten waar je moet kijken.’ Timmermans, geboren en getogen Amsterdammer, werkte drie jaar mee aan de film. Na zeshonderd draaidagen en met driehonderd uur film en meer dan vijftienduizend uur webcammateriaal van onder andere vogelnesten, gingen de makers de montage in.

rat1.jpg

Nestelen in een fietswrak
De meerkoet maakt zijn nestje van stukjes plastic en de rode Amerikaanse rivierkreeft nestelt zich in een fietswrak in de Amstel. Toch gaat het, tegen verwachtingen in, goed met de natuur in Amsterdam. ‘Vuilnis is niet automatisch afval’, vertelt Timmermans. ‘Het vuilnis is vaak een bron van voedsel. En waar voedsel is, zijn dieren.’

‘In Amsterdam is de biodiversiteit groter dan in de Flevopolder’, gaat de stadsecoloog verder. In de stad wordt er geen gif gespoten, zijn de vuilniszakken op straat een lopend buffet en barst het van de veilige verstopplekjes. Met bepaalde dieren gaat het zelfs steeds beter. ‘Er zijn inmiddels vijftien soorten wilde bijen in Amsterdam. Dat is een stijgende lijn sinds afgelopen jaren.’

Plakken leverworst voor de vos
Niet alle diersoorten passen in anderhalf uur speeltijd. In de film zitten typische urbane soorten zoals de meeuw en de meerkoet. Maar ook dieren die je minder snel ziet. De slechtvalk gebruikt de hoge kantoren op de Zuidas als nestplaats en als uitvalsbasis om voedsel te vangen. Boven op het gebouw van de ABN Amro Bank loeren ze naar voorbijvliegende duiven. En weer op de grond krijgt een vosje plakken leverworst van een Amsterdamse café-eigenaresse.

‘Amsterdam is een leefgebied voor soorten’, zegt Timmermans. ‘Dertig jaar geleden waren er geen vossen in de stad en nu in 2018 zijn er al meer dan veertig gespot. De vos is steeds vaker overdag te zien. Misschien zien we over een paar jaar zelfs de otter weer terug.’

Alle afbeeldingen: EMS Films / Frans Lemmens

De Wilde Stad gaat 1 maart in première voor het grote publiek. In Amsterdam draait voor toeristen ook een Engels gesproken versie.