Verwacht geen blauw menstruatiebloed en gladgeschoren benen

AMSTERDAM – Online kunstplatform Curated By Girls opent vrijdag 8 februari de tentoonstelling New Femininity #3 in de Melkweg Expo. De bezoeker kan diverse fotowerken verwachten: van een onderbroek besmeurd met bloed, een obese barbiepop tot aan een moedermelk-spuitende tepel. De tentoonstelling maakt deel uit van de New Femininity-reeks over de veelzijdigheid van vrouwelijkheid. 

Tekst begint onder foto

Foto: Laetitia Duveau, oprichter van Curated By Girls voor een foto van Amy Gelb

‘Ik geloof niet in getallen’, zegt Laetitia Duveau, de oprichter van online kunstplatform Curated By Girls. Volgens Duveau doet leeftijd (26) er niet toe, want iedereen wordt elke dag opnieuw geboren. In de scheiding van vrouwelijkheid en mannelijkheid gelooft ze ook niet. Dit zijn juist de thema’s die Duveau bezighouden in haar tentoonstellingen. ‘Iedereen heeft vrouwelijkheid én mannelijkheid in zich.’

Drie jaar geleden verhuisde Duveau van haar geboorteland Frankrijk naar Berlijn. Daar wilde ze haar carrière als elektropop-muzikant beginnen, maar ze rolde per ongeluk in de kunstwereld. Ze vond vrouwelijke, queer en amateurkunstenaars ondervertegenwoordigd in de kunstwereld. ‘Ik heb nooit kunstgeschiedenis of museumstudies gestudeerd, maar ik weet hoe moeilijk het is om als beginnend kunstenaar aan de bak te komen.’ 

Instagramkunst
Duveau begon daarom de site en het Instagramaccount Curated By Girls om deze kunstenaars te vertegenwoordigen. Dit platform is inmiddels een online galerie geworden waar je als bezoeker in een muisklik tientallen werken van internationale kunstenaars kunt bekijken. 

Een half jaar na de lancering cureert Duveau in oktober 2016 haar eerste offline tentoonstelling New Femininity #1 in Berlijn. De tentoonstelling ging in op de veelzijdigheid van vrouwelijkheid. De beelden staan vaak ook al op Instagram of op de site. Vrijdag staat ze met deel drie van de reeks in Amsterdam, met weer nieuwe kunstenaars en werken over vrouwelijkheid.

Hoe zoekt Duveau naar kunstenaars? ‘Ik zit uren op Instagram te scrollen. Op zoek naar #feminist #art.’ Duveau houdt van gender bending-afbeeldingen, dat zijn foto’s en illustraties die een afwijkend, maar, volgens haar, realistischer beeld geven van vrouwen en mannen dan je normaal treft op sociale media. ‘In reclames voor inlegkruisjes is menstruatiebloed altijd blauw. Onzin. Niemand heeft blauw bloed.’

Tekst gaat verder onder foto

Foto: Joseph Wolfgang Ohlert

Tepels en schaamhaar
Maar wat voegen de New Femininity-tentoonstellingen toe aan Duveaus online galerie? ‘Ik kan sommige werken niet eens delen op Instagram, omdat er vrouwentepels op afgebeeld staan.’ Bijvoorbeeld het werk van Joseph Wolfgang Ohlert van een moedermerk-spuitende tepel. ‘Ik ben nu al te vaak gerapporteerd, ik kan het me niet veroorloven mijn account kwijt te raken door de-activatie.’ De tepels komen dus op de site, maar die heeft niet hetzelfde bereik als haar account met bijna 48 duizend volgers.

Ik wil het gladgeschoren en blauwbloedige beeld van vrouwen ontkrachten

Curator Laetitia Duveau

De online en offline tentoonstellingen zijn even belangrijk voor Duveau. ‘Sommige mensen kunnen niet naar tentoonstellingen komen, omdat ze geen geld hebben of ver weg wonen. Voor hen is internet altijd toegankelijk.’

De thematiek van de tentoonstellingen resoneert met de sociale media-beeldvorming van vrouwelijkheid. Symbolen van likes of influencer-achtige beelden zijn net anders, en daarom is volgens Duveau het werk van Sophie Steiner bijvoorbeeld zo sterk. ‘Ik wil het gladgeschoren en blauwbloedige beeld van vrouwen ontkrachten.’

Foto: Sophie Steiner

Foto bovenaan artikel: Nuria Estremera