Kriterion plant geen actie tegen anti-homogeweld

Amsterdamse bioscoop Kriterion gaat geen actie ondernemen naar aanleiding van het anti-homogeweld bij hun zusteronderneming in Sarajevo. Afgelopen weekend stormde een groep van ongeveer tien gemaskerde mannen de Bosnische bioscoop binnen tijdens homo-filmfestival Merlinka. Drie bezoekers raakten gewond.

Kriterion laat weten zeer geschokt te zijn door de aanval. “Aanvankelijk was er bij ons sterk de behoefte een campagne tegen anti-homogeweld te organiseren”, vertelt werknemer Anna la Verge namens Kriterion Amsterdam. “We hebben contact gezocht met de bioscoop in Sarajevo, om te vragen of we iets konden doen. Zij wilden het voorval zo snel mogelijk vergeten. Acties zouden alleen maar de aandacht vestigen op de geweldplegers. Dat verdienen ze niet.”

La Verge sluit niet uit dat Kriterion in de toekomst alsnog een campagne tegen het geweld opzet. Maar alleen als daar behoefte aan is. La Verge: “We hebben de bioscoop nu alleen een persoonlijke brief gestuurd. Het voelt wel wrang om verder niets te kunnen doen.”

Kriterion in Sarajevo werd in 2006 opgericht naar Amsterdams voorbeeld door Stichting Young Urban Achievers (YUA), in samenwerking met Bosnische studenten. YUA bestaat onder andere uit oud-leden van Kriterion Amsterdam. Beide vestigingen organiseren geregeld film- en debatavonden waarin maatschappelijke of politieke thema’s centraal staan.