Brandweer blust interne branden

AMSTERDAM – De Amsterdamse brandweer staat voor een ‘majeure inspanning’. Dat zegt oud-generaal Peter van Uhm in een toelichting op zijn rapport ‘Bouwen aan Vertrouwen’. Het rapport van Van Uhm werd woensdag in de commissievergadering Algemene Zaken besproken.

Burgemeester Femke Halsema vroeg Van Uhm vorig jaar onderzoek te doen naar de misstanden bij de Amsterdamse brandweer. Daar heerste al jarenlang onenigheid tussen de leiding en het personeel.

Het gebrek aan onderling vertrouwen is het grootste probleem voor het brandweerkorps, zo blijkt uit het rapport Van Uhm. Sommige mensen wilden alleen spreken op basis van anonimiteit, of namen zelfs een vertrouwenspersoon mee. Anderen wensten op een locatie buiten het brandweerterrein af te spreken.

Gisteren berichtte Het Parool nog over seksuele en racistische incidenten binnen het korps. Zo zou de WC bril in een kazerne opzettelijk worden ondergeplast en opzettelijk porno worden opgezet door mannelijke brandweermannen. Vanuit de raad werden veel vragen gesteld over de ernst van die incidenten.

Gemeenteraadslid Zeeger Ernsting (GroenLinks): ‘Ik schaam mij voor dat soort incidenten, ik wil een brandweer om trots op te zijn’. Halsema benadrukt dat het om incidenten gaat en dat er wordt gewerkt aan verbeteringen binnen het korps: ‘Vanaf 2000 worden zijn een groot aantal incidenten gemeld, maar sinds begin 2017 is er hard ingegrepen om de sfeer te verbeteren.’

Ook Van Uhm weerlegt de suggestie dat het gehele korps zo’n cultuur kent. ‘Er is geen sprake van een seksistische of racistische organisatie.’

In zijn rapport doet Van Uhm verder een flink aantal voorstellen om de sfeer bij de brandweer te verbeteren. Die aanbevelingen worden grotendeels door de burgemeester overgenomen. Ze laat de raad weten rond de zomer verder te willen praten over de vooruitgang binnen het brandweerkorps, en spraak de hoop uit dat het rapport van Van Uhm een nieuwe fase aankondigt voor de Amsterdamse brandweer.