Creatieve ontmoetingsplek op de Jan Eef opent en sluit haar deuren

AMSTERDAM- De nieuwe creatieve ontmoetingsplek Camping Cosmopolite opende vrijdag haar deuren op de Jan Evertsenstraat in Amsterdam-West. Helaas moeten ze over twee weken alweer uit hun anti-kraakpand. De Jan Eef gaat op de schop.

Ellis Biemans (35) en Alejandra Silva (36) willen in hun nieuwe ruimte op de Jan Evertsenstraat 31 een plek creëren waar jonge kunstenaars hun werk kunnen exposeren. ‘Het is moeilijk om als beginnend kunstenaar een plek te vinden,’ zegt Silva. Voor een klein bedrag willen ze de drempel zo laag mogelijk maken.

Maar Camping Cosmopolite wordt meer dan alleen een expositieruimte. Silva en Biemans gaan workshops geven. Bijvoorbeeld een workshop naaien. Mensen kunnen oude kleding uit de kast trekken en een nieuw leven geven. ‘Ook willen we de buurt erbij betrekken. Buurtgenoten kunnen hier komen met leuke ideeën en initiatieven voor deze ruimte. Of gewoon voor een kopje koffie,’ vertelt Biemans.

Biemans heeft de modeacademie gedaan, maar is nu fotografe. Silva ging naar de Rietveldacademie en wil haar werk over adoptie gaan exposeren. Volgens hen zijn in het centrum weinig soortgelijke initiatieven te vinden. ‘Alleen op de Nieuwmarkt was een plek voor net-afgestudeerden van de Rietveld. Ik weet eigenlijk niet of die er nog steeds is.’ Hun doel is om de wijk te verbinden en een gevoel van vrijheid te creëren. ‘Net zoals op de camping,’ zegt Silva lachend. Vandaar ook de naam Camping Cosmopolite.

Alejandra Silva met haar werk

Ik geef om de Jan Eef’

Twee dagen voor de opening kwam het nieuws dat ze hun anti-kraakpand snel weer moeten verlaten. ‘We dachten dat we nog wel tot de zomer hadden.’ Maar de Jan Evertsenstraat staat nu al in de steigers. Het gaat verbouwd worden. Het stadsdeel West zei tegen Biemans: ‘Jullie zullen de laatste creatievelingen zijn in deze straat, die gebruik kunnen maken van de lage huren. Het is nu wel een beetje klaar in deze buurt.’

De afgelopen twee decennia is de Jan Evertsenstraat meerdere keren negatief in het nieuws geweest. Onder andere vanwege de moord op juwelier Fred Hund in 2010. De criminaliteit steeg en winkelpanden kwamen leeg te staan. In 2011 werd de winkelstraatvereniging ‘Ik geef om de Jan Eef’ opgericht. Ondernemers en buurtbewoners slaan de handen ineen en werken aan een divers winkelaanbod in de straat. Tijdelijke leegstand wordt gevuld met pop-up stores en creatieve winkels. De straat krabbelt weer op.

Biemans vindt het jammer dat als een buurt mede dankzij de creatieve plekken weer opkrabbelt, de huurprijzen ook omhooggaan. ‘Het gaat er dan in zo’n straat om: Wie kan het betalen? En niet meer om wat kan je de buurt bieden. De creatieve bolwerken worden Amsterdam uitgedreven.’ Het broedplaatsenoverzicht van de gemeente Amsterdam bewijst dit. Geen enkele bevindt zich binnen de grachtengordel en de meesten liggen aan de randen van Amsterdam. Het concept van Camping Cosmopolite zou niet kunnen werken op een industrieterrein. ‘Wij willen juist de buurt betrekken.’

Ellis Biemans met haar werk

Pandeigenaren

Gebiedsmakelaar Liesbeth van der Schaar vertelt dat zij samen met de pandeigenaren gaat kijken welke winkels een toevoeging zijn voor de straat. ‘Dat gaan we zorgvuldig doen.’ Maar niet alle wensen kunnen gerealiseerd worden. ‘Een boekwinkeltje is misschien leuk, maar bijna niemand wil meer een boekwinkel beginnen.’ Uiteindelijk hebben de pandjeseigenaren het laatste woord. Zij bepalen wie er in hun pand komen. ‘Dan kan ik nog zo hoog of laag springen.’

Volgens van der Schaar worden creatieve ontmoetingsplekken vaak georganiseerd door jonge mensen. ‘Zij kunnen geen huur opbrengen van 2000 euro per maand en zijn aangewezen op tijdelijke locaties.’ Toch proberen ze ook deze groep te helpen. Door te kijken of ze op een evenement kunnen staan of door ze in contact te brengen met andere verhuurders.

De gemeente Amsterdam zal vanaf 2020 ook het Stedelijk Kader Samen Vooruit starten. Ze willen de bewoners in de stad meer met elkaar verbinden door burgerinitiatieven in eigen buurt te ondersteunen. Met het idee om buurtgenoten zelfredzamer te maken of juist verborgen talenten te ontwikkelen.

Voor nu geven Biemans en Silva niet op. Aankomende twee weken is Camping Cosmopolite gewoon open. Er komt een marktje voor buurtbewoners en een filmavond waar iedereen korte filmpjes kan insturen. Bijvoorbeeld een oude afstudeerfilm. ‘We zijn al op zoek naar een ander pand. En anders reizen we van wijk naar wijk.’