Toeristenbelasting drijft opnieuw cruisemaatschappij uit Amsterdam

AMSTERDAM – Opnieuw vertrekt er een cruiserederij uit Amsterdam. AIDA Cruises is op weg naar Rotterdam. Oorzaak is de toeristenbelasting voor cruisepassagiers die per 1 januari 2019 is ingegaan.

AIDA Cruises is na MSC Cruises (MSC) en Cruise & Maritime Voyages (CMV) de derde cruisemaatschappij die uit Amsterdam vertrekt. Dat laat directeur Dick de Graaff van Passenger Terminal Amsterdam (PTA) weten. Reden is de toeristenbelasting van acht euro per passagier die betaald moet worden. ‘Rederijen plannen hun routes en prijzen al een paar jaar van te voren in. Daardoor is er in de geboekte tickets geen rekening met de toeristenbelasting gehouden.’

Het is nog niet bekend of AIDA Cruises dit jaar al schepen gaat verplaatsen uit Amsterdam. Rederijen hebben tot een maand van te voren om te bepalen of zij ergens anders aanleggen, zegt De Graaff. ‘In 2019 hebben wij nog zeven cruises van AIDA in de boeken staan. We hebben nog geen bericht dat deze er ook uit gaan. Voor 2020 gaan er vier van de zeven uit. In 2021 stond er één en die is er ook uit.’

Touringcars naar Amsterdam
Door het vertrek van de drie rederijen zullen er de komende twee jaar bijna 165.000 minder passagiers naar Amsterdam komen. ‘In 2019 gaan we van 150.000 passagiers naar 100.000. In 2020 van 170.000 passagiers naar 80.000,’ laat De Graaff weten. Deze passagiers zullen nu in Rotterdam aanmeren.

Het is de vraag of de toeristen nu alsnog naar Amsterdam komen. ‘In plaats van dat passagiers in kleine groepjes van boord gaan en de stad in lopen, krijg je een colonne aan touringcars naar Amsterdam,’ zegt De Graaff. Femke Halsema, burgemeester van Amsterdam, schrijft in een brief aan de gemeenteraad dat nog maar moet blijken om hoeveel bussen het gaat. Daarnaast stipt zij aan dat er minder bussen nodig zijn om passagiers van de terminal in Amsterdam naar Schiphol toe te brengen.

Terugkeer van cruisemaatschappijen  
De gemeente Amsterdam heeft voor 2019 de toeristenbelasting van cruisepassagiers geraamd op twee miljoen euro. Vera Al, woordvoerder van Udo Kock (D66, Financiën), zegt dat het goed mogelijk is dat de twee miljoen euro niet wordt gehaald door het vertrek van de rederijen. ‘Maar het gaat ons echt om het principe dat toeristen de belasting betalen.’

De komende jaren zullen er in Amsterdam minder cruiseschepen zijn. Rotterdam en IJmuiden zijn de meest voor de hand liggende havens om naar uit te wijken. Wel bestaat de kans dat de rederijen terugkeren naar Amsterdam, zegt De Graaff. ‘Dit zal alleen zeker niet de komende drie jaar gebeuren.’

AIDA Cruises laat in een reactie alleen weten tot april 2020 nog geen concrete plannen te hebben om Amsterdam te verlaten.