Simcha Geurts geniet van haar ‘hondenbaan’

In de rubriek Allemaal Amsterdam zoomen we dagelijks in op bijzondere mensen en plekken in de stad. Vandaag: Simcha Geurts en haar hondenuitlaatservice.

‘Loulou, kom maar. We gaan lekker lopen!’, roept de 26-jarige Simcha Geurts vrolijk. Ze haalt snel de deur van het slot en rent naar de Duitse herdershond. ‘We gaan lekker spelen in het bos.’ De viervoeter komt tot haar middel en begint enthousiast te kwispelen.

Woof Woof
Geurts heeft sinds een jaar haar eigen hondenuitlaatservice ‘Woof Woof’ in Amsterdam. Vandaag lopen er zeven honden mee. Loulou is de vijfde hond die wordt opgehaald. In het witte busje zitten al de Franse buldog Randall, de witte poedel Jip, de dalmatiër Joekie en haar eigen hond Dylan. ‘Mijn hond kan heel goed met andere honden, maar soms kan hij ook dominant zijn.’ Om die reden gaat Dylan regelmatig naar een andere hondenuitlaatservice.

Als teckel Bram is opgehaald, kan de rit naar IJmuiden beginnen. Geurts stopt plotseling voor een kruispunt. ‘Ik laat iedereen met een hond voorgaan.’ Geurts is verplicht om haar honden buiten Amsterdam uit te laten. Alle vijftig vergunningen voor een uitlaatservice in het Amsterdamse Bos zijn al door de gemeente weggegeven. ‘Ik vind het niet erg. IJmuiden heeft een mooi strand en veel natuur. De honden kunnen daar lekker hun gang gaan.’

Ik laat iedereen met een hond voorgaan

Simcha Geurts, Eigenaresse hondenuitlaatservice

In de auto wordt hond Dylan steeds ongeduldiger. Het beestje begint hard te piepen. ‘Dat komt waarschijnlijk omdat jij op zijn plek zit. Normaal zit hij voorin.’ Naarmate het strand dichterbij komt, beginnen er meer honden te blaffen. ‘Zie je dat, ze krijgen er echt zin in!’

Geurts en de honden tijdens het uitlaten.

Bestaat dat?
De hondenuitlaatster ging twee jaar geleden samenwonen met haar vriend in Amsterdam-Oost. Het koppel besloot om een puppy te nemen, dat was Dylan. Beiden werkten fulltime, dus haar vriend kwam met het idee om Dylan naar een hondenuitlaatservice te brengen. Geurts had nog nooit van zoiets gehoord. ‘Een hondenuitlaatservice, bestaat dat? Dat wil ik beginnen!’ De enige investering die ze hoefde te doen, was een busje en een hondencursus van de Martin Gaus Academie.

Het is koud op het strand. Een gure wind waait door de bomen. ‘Aah, een brain freeze’, zegt Geurts gekscherend. ‘Normaal gesproken heb ik altijd mijn muts op. Had ik die maar opgedaan. Ik check ook nooit het weer, best dom eigenlijk.’ De honden hebben nergens last van. Die rennen vrolijk achter elkaar aan.

Plotseling begint het ook te regenen. Toch blijft Geurts de hele wandeling vrolijk. ‘Het voelt totaal niet als werken. Ik maak gewoon een leuke wandeling met de honden. Ik vind het zo mooi dat die beestjes je ’s ochtends staan op te wachten. Dit is het hoogtepunt van hun dag.’

Veel vraag
Geurts heeft goed contact met andere beginnende hondenuitlaatservices. ‘Er is zoveel vraag in Amsterdam.’ Ze loopt regelmatig met de eigenaresse van een andere hondenuitlaatservice. ‘Dan bespreken we van alles en geven we elkaar tips. Zo help je elkaar toch een beetje.’

De wandeling is iets korter dan normaal. Meestal loopt de hondenuitlaatster minstens twee uur, maar door het slechte weer besluit ze om iets eerder te stoppen. Één voor één worden de honden in de auto gezet.

Op de terugweg is het doodstil in de auto. Alle honden zijn bekaf. Geurts weet nog niet of ze dit haar hele leven wil blijven doen. ‘Meestal wil ik na twee jaar weer iets nieuws leren, bijvoorbeeld een online-cursus volgen. Maar misschien doe ik dit wel langer. Ik vind dit werk zó leuk. Als ik nu die uitgeputte honden zie… Ze zijn zo voldaan van het lopen. Misschien vind ik dit wel het mooiste moment van de dag.’

Hond Joekie in actie.