Amsterdamse klimaatspijbelaars: ‘Straks moeten wij het allemaal oplossen’

AMSTERDAM – Voor het eerst spijbelen ook Nederlandse middelbare scholieren voor het klimaat. Donderdag protesteren naar verwachting ongeveer 3000 scholieren in Den Haag. Achter de schermen bereiden twee Amsterdamse scholieren een tweede spijbelactie voor.

‘Het was tijdens de toetsweek van januari’, zegt David Lamberts (15). ‘Meestal facetimen we dan als we de stof niet begrijpen.’ ‘We hadden het over Greta Thunberg’, zegt Larissa Larsson (15). De jonge Zweedse klimaatactiviste is een inspiratiebron voor de twee Amsterdamse scholieren. Nadat ze de speech hadden gezien die Greta in december hield op de klimaattop in Katowice besloten ze dat het tijd was voor actie.

In België gaan middelbare scholieren al weken elke donderdag de straat op met leuzen als ‘Er is geen planeet B’ en ‘We zijn het beu, red het milieu’. Larissa en David roepen hun leeftijdgenoten op om niet alleen donderdag 7 februari naar Den Haag af te reizen voor het allereerste Nederlandse protest, maar zich ook een week later bij hun actie op de Dam te voegen.

Instagram
‘We zeiden: ‘hoe kan het dat er in Amsterdam nog geen actie is?’’ zegt David. ‘Dit is zo’n vooruitstrevende stad!’ Met licht overslaande stem voegt hij eraan toe: ‘Toen dachten we: nou dan doen wij het gewoon.’

Larissa: ‘David heeft meteen een Instagram-account gemaakt.’

David: ‘Na twee dagen hadden we al iets van 250 volgers.’

De eerste reacties op het account ‘klimaatspijbelenamsterdam’ zijn overwegend positief. Maar er zijn uitzonderingen. ‘Mensen zeiden laatst: ‘de opwarming van de aarde is niet echt’’, zegt David met een lach. ‘Maar die reacties moet je niet serieus nemen.’

Larissa: Sommige mensen zeggen: ‘Denk je nou echt dat ze er iets aan gaan doen?’

David: ‘Denk je dat het nut heeft?’

Larissa: ‘Of: ‘Je kan veel beter gewoon niet met het vliegtuig op vakantie gaan. Je helpt het klimaat hier niet mee.’’

David: ‘Maar alles is beter dan niets.’

Larissa: ‘Als wij onszelf serieus nemen dan hoop ik dat we ook door de regering serieus genomen worden. Je weet pas of het effect heeft gehad als je het hebt gedaan. Dus laten we het in elk geval proberen.’

Prioriteit
Het Gerrit van der Veen College reageerde volgens de twee 4 vwo-leerlingen ‘heel goed’. ‘Al denk ik niet dat ze weten dat wij het zijn die dit organiseren’, zegt David met een grijns. Leerlingen die willen spijbelen moeten een motivatiebrief schrijven over waarom ze het een belangrijk protest vinden en die laten ondertekenen door hun ouders. ‘Ze willen zeker weten dat we het niet doen om gewoon een dagje vrij te krijgen,’ zegt Larissa.

Met de actie hopen Larissa en David de politiek te laten zien dat er genoeg mensen zijn die willen dat klimaatmaatregelen meer prioriteit krijgen. ‘Het zou mooi zijn als we op het nieuws horen dat de Tweede Kamer de protesten heeft besproken’, zegt Larissa. David: ‘Ze doen echt veel te weinig om onze toekomst veilig te stellen. Ze gooien al het afval naar achter. Zo meteen zitten wij in een soort prullenbak en moeten we het allemaal maar oplossen.’

Vervolgacties
De twee vrienden geven de moed in elk geval niet op. ‘Als dit niet werkt komen we misschien wel met iets nieuws’, zegt Larissa strijdvaardig. ‘Dan gaan we wel brieven sturen naar politici, of ze opbellen of mailen.’ Het liefst zouden ze ook bij het protest in Den Haag aansluiten. Maar twee keer spijbelen zien hun ouders niet zo zitten. ‘Misschien meld ik me wel ziek’, zegt David terwijl hij een nephoest opzet. ‘Ik ben nu al een beetje kucherig.’