Klimaatspijbelen populair onder Amsterdamse scholieren

AMSTERDAM – Amsterdamse scholieren zijn vandaag in groten getale naar Den Haag afgereisd om te protesteren voor een strenger klimaatbeleid. Dat blijkt uit een rondvraag van NAP Nieuws langs achttien scholen. Op meerdere scholen zit vandaag bijna de helft van de leerlingen niet in het klaslokaal.

Op het 4e Gymnasium leggen 370 van de 800 leerlingen vandaag de schoolboeken aan de kant. Ook op het Cygnus Gymnasium en het Spinoza Lyceum is de actie populair. Zo’n veertig procent van hun leerlingen vertrok naar het Malieveld.

Op de meeste scholen moesten leerlingen een door hun ouders ondertekend toestemmingsformulier inleveren om geoorloofd te mogen spijbelen. Michel Mohr, afdelingsleider bij de Nieuwe Havo, laat weten dat veel ouders vanochtend bij het afmelden van hun kind de klimaatstaking als reden opgaven. ‘We hebben de leerlingen wel gevraagd om een mooie foto te maken in Den Haag’, zegt hij. ‘We willen wel zeker weten dat ze daar zijn. En daarnaast zijn het natuurlijk leuke beelden om straks op de schermen in de school te projecteren.’

We hebben de leerlingen wel gevraagd om een mooie foto te maken in Den Haag

Michel Mohr, afdelingsleider bij de Nieuwe Havo

Bovenbouw
Niet alle Amsterdamse leerlingen zagen de noodzaak om te gaan spijbelen. Op de Open Scholengemeenschap Bijlmer (OSB), een middelbare school met ruim 1600 leerlingen, hebben drie leerlingen zich absent gemeld. Het Reinaert kreeg geen enkele afmelding binnen, net als Cartesius 2.

De animo voor het protest lijkt het grootst onder oudere leerlingen. Op de Amsterdamse MAVO is slechts één brugklasser gaan staken, de andere 32 stakers zitten in hogere klassen. Ook op het Gerrit van der Veen College was het voornamelijk de bovenbouw die zich aanmeldde voor de spijbelactie.

Amsterdamse actie
Duizenden Nederlandse scholieren verzamelden zich donderdag op het Malieveld. De scholierenstaking voor het klimaat is vanuit België overgewaaid naar Nederland. In België spijbelen de middelbare scholieren al voor de vijfde week op rij. Op donderdag 14 februari wordt er in Nederland een tweede klimaatprotest georganiseerd in Amsterdam.