Brand in Vossius: ‘Alles ligt nog boven’

AMSTERDAM – In het Vossius Gymnasium aan de Messchaertstraat in Zuid is maandagavond een grote brand ontstaan in het plafond van de kantine. Petra Keijzer ontdekte de brand: ‘Eerst dacht ik nog: nah, het zal wel niet veel zijn.’

Avondconciërge Petra Keijzer (51) staat met geleende sjaal om zich heen geslagen achter het roodwitte politielint. Ze wijst naar de school. ‘Alles ligt nog boven, ook m’n jas. De jas die ik nu aan heb heb ik gekregen van een van de buren.’

Keijzer ontdekte de brand. ‘De slow whoop, het brandalarm, ging ineens af. Eerst dacht ik nog: nah, het zal wel niet veel zijn. Maar ik ben toch naar het brandpaneel gegaan. Die gaf aan dat het ging om de zolder op de derde verdieping.’

‘Dit is ernstig’
‘Toen ik bij het computerlokaal kwam rook het sterk naar brand. Ik voelde of de deur warm was, dat heb ik geleerd. Dat was niet het geval, maar toen ik de deur open deed zag ik overal rook. Dit is ernstig, dacht ik toen. Ik bel 112.’

Om 19.15 meldde ze de brand aan de brandweer. Naast Keijzer en schoonmaker Mo waren er ook zo’n 35 leerlingen van avondschool Variva in de school aanwezig toen de brand ontstond. ‘Ik heb alle lokalen leeggehaald en de leerlingen op straat gegooid. Het Toonkunstkoor zou beginnen met repeteren in de aula, die heb ik er ook uitgegooid. En toen heb ik mijn baas, de rector, gebeld. Die is uit Utrecht onderweg.’

‘Daar zit ook de ketelruimte’

Avondconciërge Petra Keijzer

De brand zit in diverse vloeren, volgens de brandweer. Om verspreiding te voorkomen worden deze opengezaagd. De brand ontstond in het plafond van de kantine. ‘Daar zit ook de ketelruimte’, volgens Keijzer. De situatie lijkt ernstiger dan ze in eerst instantie dacht. ‘Het vuur is de ventilatie ingeslagen zeiden ze net, daarom staat de hele school onder de rook.’

Houten contrabas
Tientallen leerlingen verzamelen zich in de loop van de avond rond het afzetlint. ‘Eerst dacht ik: misschien hebben we morgen vrij’, zegt Quirine Bierens de Haan (13) uit de tweede klas. ‘Maar daarna dacht ik vooral dat het zonde zou zijn als het gebouw weg is, het is best oud.’

Vijfdeklasser Tijn Uijlenburg (16) vreest voor het muzieklokaal. ‘Daar staan houten instrumenten, bijvoorbeeld een contrabas. In de Whatsappgroep van het Vossius Orkest brandde onze muzieklerares ook helemaal los.’

‘Dit is toch de natte droom van elke scholier’

Oud-leerling Max

Ook oud-leerling Max (22) is naar zijn voormalige school komen kijken. ‘Dit is toch de natte droom van elke scholier. Maar ik hoop dat het niet te erg is. Het is een hartstikke mooi gebouw met historische waarde. Al is het computerlokaal niet al te mooi. Het is maar goed als dat vervangen wordt’, zegt hij met een knipoog.

De kans is volgens Keijzer groot dat door de schade van rook en roet de lessen dinsdag niet door zullen gaan. Quirine zou het eerste uur Nederlands hebben. ‘Maar dat is toch niet erg, want we gingen alleen maar lezen.’ Een dagje school kan je wel missen, vindt ook Tijn. ‘Daar ga ik heel eerlijk in zijn’, lacht hij. ‘Ik hoop alleen dat we er snel weer in kunnen, want ik heb geen zin in een noodgebouw.’

Rector Jan van Muilekom overlegt met de politie.