Wil van Soest: ‘Schande hoe Nederland met ouderen omgaat’

AMSTERDAM – Fractievoorzitter van de Partij voor de Ouderen (PvdO) Wil van Soest is lijsttrekker voor 50PLUS/PvdO tijdens de Provinciale Statenverkiezingen in Noord-Holland. Op 82-jarige leeftijd is ze nog altijd strijdvaardig. Hoe wil ze Noord-Holland veranderen?

U wilt van Noord-Holland ‘een paradijs voor ouderen’ maken. Hoe ziet u dat voor zich?
‘Wat we in Amsterdam proberen, willen we voor ouderen in heel Noord-Holland doen. Wij zijn heel lang bezig om van Amsterdam een age-friendly city te maken. We willen zo veel mogelijk voorzieningen voor ouderen in Amsterdam. Zo heb ik gevraagd om openbare toiletten, want ouderen gebruiken veel medicijnen. Daarmee ben ik al vier jaar bezig, het lukt maar niet. Alles moet goedkoper, daar maak ik me boos over.’

Wil van Soest in haar kantoor in Amsterdam

Waarom lukt het niet in de gemeenteraad?
‘Ik had veel meer verwacht van een links gemeentebestuur. Ik hoopte dat er meer naar de mensen zou worden geluisterd, maar het tegendeel is waar. Daar lopen wij tegenaan. Mijn motie waarin ik vroeg om goede opvang voor Amsterdamse dak- en thuislozen werd niet aangenomen, want er was geen ‘dekking’. Dat betekent dat ik niet heb aangegeven hoe ik het ga betalen. Maar als de hele begroting is dichtgetimmerd, waar haal ik dan mijn geld vandaan? Hier kan ik niet mee werken, met dit bestuur.’

U zoekt het hogerop.
‘Ik denk dat veel van die zaken ook in de provincie spelen. Bovenaan mijn prioriteitenlijstje staat kleinschalige bejaardenopvang. Ik zeg het maar zoals de mensen het begrijpen, want er worden heel veel termen gebruikt die de gewone burger niet meer snapt. Mensen die thuis moeten wonen kunnen dat niet vaak meer. Ouderen kunnen drie dagen dood achter de deur liggen. Ik vind het een schande dat een rijk land als Nederland zo met zijn ouderen omgaat.’

‘De oudere garde moet het weer voor het zeggen krijgen’

Dat gaat u in de provincie aankaarten?
‘Over veel van onze prioriteiten wordt gezegd: daar gaat de provincie niet over. Ik vind dat de provincie er wel over moet gaan. Of we moeten hem opheffen. Wat hebben we aan een tussenbestuur dat niets doet?’

U wilt er wel graag aan meedoen, op de planning staan drie zetels. Hoe gaat u die verkrijgen?
De opkomst bij de provinciale statenverkiezingen is vaak erg laag. Mensen denken: Ik heb niets met de provincie. Mijn boodschap aan alle ouderen die zo lopen te mopperen, is daarom dat ze nu naar de stembus moeten komen als ze iets willen veranderen. Zodat de oudere garde het weer voor het zeggen krijgt. Dus, grijze golf: Kom op, laat je stem horen.  

‘Laten ze me niet in de tweede kamer zetten, want dan ga ik echt alles bekendmaken wat er aan de hand is.De AOW. Weet je hoeveel geld dat is? Elfhonderdvijftig euro per maand. Dan moet je 700 euro huur betalen, je moet nog eten en drinken en gekleed worden. Er zijn ouderen die naar de voedselbank moeten. Dan denk ik: Nederland, schaam je je niet te pletter?’

De AOW moet omhoog?
‘Dat niet alleen.’ Van Soest raakt zichtbaar geëmotioneerd en verlaat voor enkele minuten de ruimte. ‘Ik maak me er boos over.’

Waar moet het geld vandaan komen?
‘De rijken moeten wat meer belasting gaan betalen in plaats van de mensen met een klein pensioen. Dat is een van de dingen waarvoor ik me heel erg wil inzetten bij de provincie.’

‘Ook als de provinciale staten lukken blijven we in Amsterdam. Ze krijgen met hier niet weg’

U bent nu 82. Bent u niet moe?
Resoluut: ‘Nee, ik ben altijd voor de mensen bereikbaar. Ik heb hele drukke dagen van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat. Ook als de provinciale staten lukken blijven we in Amsterdam. Ze krijgen met hier niet weg.’

Bent u niet bang om minder bereikbaar te worden als u de provinciale staten ernaast zou doen?
‘Nee, want als je goede ondersteuning hebt moet het kunnen. De gemeenteraad is voor de meeste leden maar een bijbaantje, die hebben nog een andere baan. Ik ben zelf de hele dag bezig, met zo’n tien adviseurs om me heen. Allemaal ouderen die het met plezier doen en nog veel weten van vroeger.’

Voor de Provinciale Statenverkiezingen gaat u samenwerken met 50PLUS. Tijdens de Gemeenteraadsverkiezingen in 2018 streed u nog tegen elkaar. Is de strijdbijl begraven?
‘Ik ben al jaren lid van 50plus, bijna vanaf de oprichting. Maar er was nooit een behoorlijk bestuur. Met Jan Nagel hadden we afgesproken dat 50PLUS zou gaan samenwerken met bestaande ouderenpartijen. Maar de voorzitter in 2017 heeft dat opzijgeschoven, daarom deed 50PLUS zelfstandig mee aan de gemeenteraad. En hebben wij ze verslagen. Waar ben je dan mee bezig? We hebben dezelfde doelstellingen.

Dit jaar kwam Geert Dales, de nieuwste voorzitter, met bloemen en excuses en hij zei: ‘Wil, er is heel veel fout gegaan’. Na overleg met mijn eigen bestuur zijn we de samenwerking weer aangegaan. Het blijkt da de partij mij zo waardeert, dat ze me bovenaan de lijst hebben gezet. Daar ben ik toch wel blij mee. Met elkaar bevechten help je de ouderen niet.’