‘Mijn date en ik schelen precies vijftig jaar’

AMSTERDAM – Op Goed Geluk, de allereerste datingshow op Nederlandse televisie, keerde zaterdag 9 februari even terug op de Zuidas. Bij ontmoetingscentrum De Nieuwe Poort werden eenzame senioren aan jonge professionals en studenten gekoppeld zonder dat zij elkaar te zien kregen. Het doel: elkaar beter leren kennen en samen gezellig een dagje op stap.

Het is dringen geblazen bij de inschrijfbalie voor de senioren. ‘U kruipt voor.’ ‘Nee hoor, ik sta hier gewoon.’ De twee vrouwen kijken elkaar venijnig aan. Met haar rollator schuift Carla (76) zichzelf een stukje naar voren. ‘Nou u staat ineens naast mij en ik stond hier toch echt eerder.’ De toon is gezet.

Zodra de ouderen zich gemeld hebben, mogen ze aangeven met welk uitje ze graag meewillen. Een rondvaart door de grachten, kunst kijken bij het Van Gogh of toch een rondleiding bij De Nederlandsche Bank. Het kan allemaal. ‘Ik twijfel tussen de bank en een rondvaart’, zegt Alex Coen (74). Vandaag is hij speciaal naar de Zuidas gereisd. Uitstapjes maakt hij eigenlijk nooit. ‘Zitten de diamanten al vol? Dan ga ik wel mee op de boot.’ Coen neemt zijn kaartje aan en zoekt een plekje tussen de andere senioren in de zaal.

‘Ik wil niet iemand die me u noemt’

Deelneemster Els (80)

Er voor elkaar zijn
Voor het elfde jaar op rij organiseert De Nieuwe Poort deze ontmoetingsdag tussen ouderen en starters. ‘We willen ontmoetingen scheppen tussen verschillende mensen die elkaar in het dagelijks leven niet zo snel tegenkomen’, zegt oprichter van De Nieuwe Poort Ruben van Zwieten. ‘Hopelijk groeit op die manier ook het bewustzijn over wat je voor een ander kunt betekenen.’

Ieder jaar neemt het aantal deelnemers toe. Vandaag zijn er meer dan driehonderd ouderen en jonge professionals naar De Nieuwe Poort gekomen. ‘Vooral mond-tot-mondreclame zorgt ervoor dat we steeds meer ouderen bereiken. Het is de bedoeling dat we hen een mooie dag bezorgen en dat de jongeren daardoor ook met een voldaan gevoel naar huis gaan’, zegt één van de organisatoren Noor van Imhoff terwijl ze de muziek regelt.

De jongeren hebben zich verspreid tussen de senioren. ‘Mag het wat zachter?’, roept Margreet (78) die net de eerste hap van haar broodje neemt. ‘Dat geluid staat veel te hard, we kunnen elkaar niet verstaan.’ Fieke Falke (28), in het dagelijks leven werkzaam als psycholoog, is naast haar komen zitten.

‘We schelen precies vijftig jaar’, zegt Margreet. ‘Behoor jij ook tot die millennials, die maar moeten presteren de hele tijd?’ ‘Ja dat ben ik’, lacht Fieke. Ze heeft zich opgegeven voor deze dag nadat ze in een café spontaan aan de praat raakte met een bejaarde man. ‘We hebben uren gepraat. Dat was zo gezellig dat ik meer contact wil hebben met ouderen.’

Margreet (78) en Fieke (28)

Op Goed Geluk
‘Het is tijd voor het datespel’, roept Van Zwieten in de microfoon. Uit de zaal pikt hij drie dames op leeftijd en begeleidt hen naar het podium. Daar staat een groot kamerscherm. Aan de andere kant van het scherm worden drie jonge mannen neergezet. ‘We hebben een politicus, jurist of ICT’er in de aanbieding voor jullie dames.’

De vrouwen kunnen van spanning hun gegiechel niet onderdrukken. ‘Ik hoop dat ik iemand kies die samen leuke dingen wil doen. Hij moet ook vriendelijk en behulpzaam zijn’, zegt Els (80) tegen de zaal. ‘Ik zorg dat u een gezellige en onvergetelijke dag krijgt’, roept de ICT’er aan de andere kant van het scherm. ‘Ik wil niet iemand die me u noemt’, grapt Els. Ze gaat voor nummer twee. De jurist. Als ze beide achter het scherm vandaan mogen komen, valt Els één ding meteen op. ‘Hoe lang ben jij wel niet?’ ‘1,95’ ‘Dan ben je bijna net zo lang als mijn kleinzoon. Gearmd lopen ze richting de bussen. ‘Op naar de rondvaartboot.’

Els (80) en haar ‘date’