‘Voor hetzelfde geld is het weggegooid geld’

AMSTERDAM – Bewoners van stadsdeel West konden sinds oktober stemmen op zelfbedachte plannen om de buurt te vergroenen, of om deze diverser en inclusiever te maken. Woensdag werden de laatste stemmen uitgebracht, onder andere in buurthuis De Klinker  in West. Wat is het idee achter West Begroot en wat vinden bewoners ervan?

In buurthuis De Klinker wordt woensdagmiddag volop koffie gedronken, zoals altijd. Het buurthuis is deze middag ook de plek waar buurtbewoners zonder internet nog snel hun stem kunnen uitbrengen voor West Begroot. In een klein kantoortje bladert een vijftal oudere buurtbewoners door een document met plannen die moeten leiden tot een ‘groener’, ‘diverser’ en ‘inclusiever West’.

‘Sommige bewoners zaten al een uur te wachten toen wij aankwamen’

Stadsdeelbestuurder Jeroen van Berkel (PvdA)

Ideeën waaruit kan worden gekozen, zijn onder andere groene parkeerplekken, les over de slavernij en schommels voor kinderen met een beperking. Er is 300 duizend euro uitgetrokken om zo veel mogelijk initiatieven uit te voeren. Als de bewoners hun keuze hebben gemaakt, helpen stadsdeelbestuurder Jeroen van Berkel (PvdA) en bestuursondersteuner Lonneke Willems met het invullen op internet. ‘Sommige bewoners zaten al een uur te wachten toen wij aankwamen’, zegt Van Berkel enthousiast.

216 plannen
West Begroot is een manier om zo veel mogelijk bewoners te betrekken bij besluitvorming, zegt Van Berkel. Bewoners mochten in oktober plannen insturen voor de beschikbare 300 duizend euro. In totaal kwamen er 216 binnen bij het stadsdeel. Na een eerste stemronde, toetsing op haalbaarheid en selectie door de stadsdeelcommissie bleven er 30 plannen over waarop tot en met woensdag kon worden gestemd.

Volgens Van Berkel is het de eerste keer dat Amsterdammers op deze manier kunnen meebeslissen hoe het geld wordt uitgegeven. Hij vindt de verkiezing zeker voor herhaling vatbaar. ‘Op een willekeurige inspraakavond in een buurthuis komen zo’n vijftig tot honderd mensen af. Nu hebben in de eerste fase van de verkiezing al dertigduizend mensen meegedacht.’

Weggegooid geld
Een van de kiezers in De Klinker is Wil Daanen. Samen met een vriendin komt ze het kantoortje uitlopen, waar ze net haar keuze heeft doorgegeven. Daanen is ‘niet helemaal vol vertrouwen’ over West Begroot. ‘Voor hetzelfde geld is het weggegooid geld. Van sommige initiatieven weet ik nu al dat ze zullen mislukken.’ Als voorbeeld noemt Daanen het idee om bloemperkjes aan te leggen rond tweehonderdvijftig bomen in West. ‘Mensen uit de buurt moeten die zelf onderhouden. Ik weet nu al hoe dat gaat: mensen hebben het ‘te druk’ of ‘geen tijd’.’

‘Bijen moeten toch onze bloemen en fruitbomen bevruchten. Anders krijgen we geen appels’

Buurtbewoner Clara Harmanus

Clara Harmanus is wel enthousiast over de mogelijkheid om mee te denken over de begroting van West. Ze heeft gestemd op twee plannen om bijen meer ruimte te geven. ‘Ik hou van de natuur. En bijen moeten toch onze bloemen en fruitbomen bevruchten. Anders krijgen we geen appels’, zegt ze lachend.

Zaterdag zal via de website van stadsdeel West bekend worden welke initiatieven de meeste stemmen hebben gekregen, zegt Van Berkel. Zelf heeft hij geen voorkeur. ‘Alle plannen dragen bij aan het doel. Het is helemaal aan de bewoners.’