Wat dragen Amsterdammers op deze warme Warmetruiendag?

AMSTERDAM – Het is de warmste Warmetruiendag ooit gemeten. In Amsterdam is het maar liefst 11 graden, meldt Weeronline.  Zijn er vandaag desalniettemin Amsterdammers die hun warmste trui uit de kast hebben getrokken, en de kachel een paar graden lager hebben gezet?

“Ja, het is hot news,’ zegt Nathalie van Loon, projectleider van Klimaatverbond Nederland. Volgens Van Loon is het ‘helemaal geen probleem’ dat de temperatuur vandaag wat hoger ligt. ‘Warmetruiendag gaat over het klimaat, niet over het weer. Je kunt altijd energie besparen.’

De actie werd twaalf jaar geleden in het leven geroepen door het Klimaatfonds om aandacht te vragen voor het stookgedrag in Nederland. Van Loon: ‘Als we het hele stookseizoen allemaal een graad lager stoken, besparen we een megaton CO2. In het klimaatakkoord staat dat we 3,4 megaton moeten besparen. De eigen bijdrage is dus heel belangrijk.’

Had het Klimaatverbond de dag niet beter twee weken geleden kunnen organiseren, toen het nog vroor? Van Loon: ‘We houden Warmetruiendag altijd op of rond de verjaardag van het Kyotoprotocol. Dat is het eerste klimaatakkoord van Nederland, dat inging op 16 februari 2005.’ De trui is volgens Van Loon – die vandaag zelf een ‘groot geel vest’ draagt – puur symbolisch. ‘Die trui zit lekker dicht bij jou, je draagt hem op je huid.’

Amsterdammers op Warmetruiendag

Lennard Bekendam (30) geniet voor de Universiteitsbibliotheek van de zon. Hij heeft geen idee dat het vandaag Warmetruiendag is en draagt alleen een T-shirt. ‘Het is vet lekker weer.’ Hoewel hij geen trui draagt, zegt Bekendam het hele jaar onbewust aan het initiatief mee te doen. ‘Mijn woning is heel slecht geïsoleerd, dus het heeft helemaal geen zin om de verwarming aan te zetten.’

‘Voor mij is het elke dag Warmetruiendag’, zegt Hans Renghorst (71) lachend. In een fleecetrui is hij bezig met het opruimen van zijn groenafval. Die trui heeft hij niet speciaal voor vandaag aangetrokken, maar hij vindt het ‘prima’ om op deze manier bij te dragen aan verduurzaming. In zijn tuin heeft Rengenhorst een insectenhuis en bijenhotel, en de thermostaat staat altijd ‘zo laag mogelijk’. ‘Maar ik ga ook niet in de kou zitten. Meestal staat de thermostaat op 22,5 graden. De plafonds zijn vier meter hoog, dus als ik niet goed stook, is het boven warm en zit ik beneden in de kou.’

Om de schouders van Aletta Bos (55) hangt een dikke bontjas. Ze heeft op de radio van warmetruiendag gehoord, maar doet er niet aan mee. ‘Ik heb de verwarming wel iets lager gezet toen ik thuis wegging, maar dat doe ik eigenlijk altijd. Met het milieu ben ik niet echt bezig. Het zit niet echt in mijn systeem en ik vraag me ook af of het wel nut heeft.’  Bos vindt dat er erg veel over het klimaatproblematiek ‘wordt gekakeld’. ‘Ik ben zeker geen GroenLinks-stemmer. Maar ik ben ook niet voor Thierry Baudet.’