‘De coalitie mist ons sowieso’

AMSTERDAM – Marianne Poot (50) is nog niet uitgesproken over een fel debat in de Amsterdamse raad. Vlak voor de VVD-politica komt zitten voor een interview zag ze hoe Sylvana Simons door haar eigen partij fel onder vuur kwam te liggen wegens uitlatingen over de dood van een 31-jarige Amsterdammer bij de Nederlandse Bank. De bewoordingen die Simons gebruikte in haar aanvraag voor een debat zijn volgens Poot ‘ontzettend stom’. Een gesprek over de Amsterdamse politiek met een van de langstzittende raadsleden.

Gezien het felle debat na Simons uitlatingen, hoe is de sfeer in de raad?

‘De sfeer is best goed, je begint als nieuw team in zo’n periode. De raad moet zich dan altijd zetten. Dat is nu aan het gebeuren, dat zie je aan zo’n debat. Hier in het publieke domein kunnen we aan de bewoners van de stad laten zien hoe wij over de dingen denken.

Zo werkt het ook voor Sylvana Simons. Ik ben het er mee eens dat ze zich moet schamen, maar het is wel goed dat zij hier zit. Ze is democratisch gekozen en heeft de steun van een deel van Amsterdam. Maar wat ze daarmee doet is iets anders.

Ze heeft terechte zorgen van haar achterban, maar hoe dat te adresseren? Sommige uitspraken deel je aan de keukentafel, maar horen niet in de raad. Hier spreek je pas als je de feiten kent.’

Mist de coalitie de VVD?

‘Ze missen ons sowieso, op een aantal punten zeker. Zoals de woningmarkt, alles wat nu gebouwd wordt komt dankzij de colleges waar wij inzaten. Deze coalitie bouwt te weinig voor de middenklasse en maakt de verkeerde keuzes. Onze visie is dat er te weinig mensen door kunnen verhuizen, daarom moet je bouwen voor de middenklasse, niet voor de sociale huur. Als er huizen voor de middenklasse zijn dan kunnen mensen doorstromen. Aan dit college hebben starters niets.

Ook over de economie maak ik me zorgen. Nu in de hoogconjunctuur gaat alles goed, maar die duurt niet voor eeuwig. De tendens is dat voor bedrijven niks meer kan en mag. Ze zijn geen verlengstuk van de overheid. Bedrijven zorgen voor een boterham en welvaart. Ook is de hetze die dit college tegen toeristen voert niet verstandig.’

Hoe moet daar dan mee om worden gegaan?

‘Vijf jaar geleden wisten we niet hoe ze binnen te halen en nu moeten ze vooral wegblijven. Wij zeggen altijd: toeristen welkom, de overlast niet. Amsterdam heeft last van twee dingen: een imago dat hier alles kan en mag, en dat dat in de praktijk ook zo is. Wij moeten de regels die er zijn handhaven. Dat verkleint de overlast.’

Waar maakt u zich de meeste zorgen om?

‘Mijn grootste verontrusting zit bij de ondermijning. Je ziet in de stad dat vastgoed in verkeerde handen terecht komt, dat de criminaliteit zich zo verspreid. Ik vind dat je die criminelen onder druk moet zetten, laat weten dat je ze ziet, dat je ze volgt. Als ze een misstap begaan, grijpen we ze.’

Doet de burgemeester en het college daar genoeg aan?

‘Voor de openbare orde en veiligheid zorgt de burgemeester en niet het college. Traditioneel zie je dat de VVD het beleid steunt van de burgemeester, of dat nou Femke Halsema van GroenLinks of eerder de PvdA-burgemeesters. Soms zie je wel dat wij nog een stapje verder willen gaan voor de veiligheid. En dat is ongeacht welke burgemeester er zit. Vorig jaar had ook Van Aarsten het lastig met ons, ook al is hij van onze partij.’

In maart en mei zijn er weer verkiezingen op komst. Het Forum voor Democratie doet zowel mee in de provincie en in Europa, is het een geduchte concurrent?

‘Forum heeft in Amsterdam niks bij ons weggehaald. Wij hadden zes zetels voor de verkiezingen van vorig jaar, en hebben er nu nog steeds zes. Ook als je op stembusniveau kijkt zie je dat. Maar hoe dat straks in de provincie gaat zijn, weet ik niet.

Ik geloof dat mensen stemmen op partijen die iets voor elkaar krijgen. Forum roept heel krachtig, maar krijgt weinig voor elkaar. Ik geloof dat mensen democratie serieus nemen en iets willen bereiken. Bij een stem op Forum heb je geen idee wat je krijgt. Bij de VVD weet je dat wel. Ik zie ons nog altijd als een onafhankelijke bestuurderspartij.’

U staat niet op de lijst voor de provinciale staten of Europa, blijft u in Amsterdam?

Lachend: ‘Ik ben succesvol zorgondernemer en blijf dit er naast doen. Amsterdam is de mooiste stad van de wereld, zeg ik een beetje chauvinistisch. De gemeenteraad heeft precies de juiste grote, je kan echt het verschil maken. In vier jaar zie je wat er met een stad kan gebeuren. Ik ga de jaren in de raad dus wel vol maken.’