‘Mijn netwerk is hier groter dan in Amerika’

AMSTERDAM – In de rubriek Allemaal Amsterdam zoomen we dagelijks in op bijzondere mensen en plekken in de stad. Vandaag: ‘wine yoga’ met expats in Amsterdam.

‘Sluit je ogen, en ruik de wijn. Wat ruik je? Wat doet het met je lichaam?’ In kleermakerszit proberen zo’n twintig vrouwen en een man met hun ogen dicht een plastic glas wijn naar hun neus te navigeren. Zo begint een avond ‘wine yoga’. Dat is precies wat je denkt dat het is: yoga met een glas wijn in de hand. De cursisten wringen zich in lastige poses, en als dat is gelukt zegt yoga-instructrice Britney: ‘Cheers!’ Het teken dat er gedronken mag worden.

‘Als ik zie dat je glas leeg is, vul ik bij!’ waarschuwt Leah Carlin (31) voor de les begint. Ze loopt tussen de pastelkleurige yogamatten door, met een camera om haar nek. ‘De foto’s komen op Facebook, guys!’
G

‘Sluit je ogen, en ruik de wijn. Wat ruik je? Wat doet het met je lichaam?’ Foto: Leah Carlin

Bier en brunch
Met eenmanszaak Find your fit organiseert de fitnessinstructrice sportieve activiteiten in Amsterdam, voornamelijk gericht op expats. ‘We fitnessen, maar doen ook iets sociaals om het ijs te breken. Dus bijvoorbeeld hardlopen en daarna bier drinken, of brunchen. Laatst hebben we yoga gedaan in een hondenasiel, of tussen de geitjes op de geitenboerderij.’

‘We fitnessen, maar doen ook iets sociaals om het ijs te breken’

Leah Carlin

Carlin verhuisde in 2016 van Boston naar Eindhoven, vanwege het werk van haar man bij Philips. ‘Er was daar weinig te doen voor expats. Toen we naar Amsterdam verhuisden besloot ik dus zelf maar dingen te organiseren.’

Ongemakkelijk
De activiteiten zet ze op Meetup.com, een website waarop je bijeenkomsten en evenementen in de buurt kunt vinden. ‘Voor een international is dat een van de manieren om nieuwe mensen te ontmoeten. Dat kan namelijk best moeilijk, of ongemakkelijk zijn. Je bent volwassen, je hebt misschien al tien jaar geen nieuwe vrienden hoeven te maken, dat voelt toch raar. Zelf ken ik ook bijna al mijn vrienden in Amsterdam hierdoor.’

Bijvoorbeeld Penny Lawrence (28) uit Nieuw-Zeeland, ook aanwezig bij de yoga-avond. ‘Leah en ik kennen elkaar via Meetup. Met een groepje van acht meiden wandelden we door het Vondelpark. Er was een goede klik, we zijn hier allemaal in dezelfde periode naartoe verhuisd. Nog steeds zien we elkaar een of twee keer per week.’

‘Als het niet lukt je benen te strekken fuck it.’ Foto: Leah Carlin

Bij de wijnyoga wordt niet alleen goed gezweet, gezelligheid staat voorop. Op de achtergrond staat een afspeellijst met discomuziek, en de vrolijke Amerikaanse instructrice Britney roept vaak genoeg ‘cheers’. De les wordt afgesloten met yogaposes die je samen met een partner doet. ‘Als het je niet lukt je benen te strekken, fuck it. Het gaat ook om de wijn.’

Dutchies
Carlin: ‘Het grappige is dat ik hier een groter netwerk heb dan ik in Amerika had. Ik keek niet verder dan mijn eigen cirkel. Ik had mijn vrienden die ik kende van de universiteit, en dat was het. Mijn vrienden in Amsterdam vind ik eigenlijk veel leuker.’

‘Ik snap het wel. Je bent hier opgegroeid, naar school gegaan. Je hebt je vrienden al’

Penny Lawrence

Nederlandse vrienden zitten er niet echt tussen, ook niet bij Penny Lawrence. ‘Ik snap het wel. Je bent hier opgegroeid, naar school gegaan. Je hebt je vrienden al.’ Tachtig tot negentig procent van de mensen die naar de activiteiten komen zijn internationals, volgens Carlin. ‘Maar er zitten ook een paar dutchies tussen. De meesten zijn net als ik in Boston was. Maar als je je openstelt voor nieuwe ervaringen en nieuwe mensen, kan je daar zo veel uithalen.’

Expats in Nederland
Het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS) heeft in 2015 een eerste poging gedaan om de groep expats in Nederland in beeld te brengen. Onder expat wordt door het CBS verstaan: iemand tussen de 18 en 75 jaar die in het buitenland is geboren, niet de Nederlandse nationaliteit bezit en 15 tot 35 procent van de hoogste lonen in zijn of haar branche verdient. De meeste expats wonen volgens het CBS in de Randstad.

2017 was een recordjaar voor Amsterdam wat betreft migratie. In dat jaar vestigden zich 38.500 nieuwe Amsterdammers zich in de stad. De grootste groep nieuwkomers komt uit volgens cijfers van het OIS uit Groot-Britannië, gevolgd door India, de Verenigde Staten, Duitsland en Italië.

Lees ook: Aantal buitenlandse bewoners in centrum met kwart toegenomen