Amsterdammers in Parijs

AMSTERDAM – In de rubriek Allemaal Amsterdam zoomen we dagelijks in op bijzondere mensen en plekken in de stad. Vandaag: vier Amsterdammers die verhuisd zijn naar Parijs.

Petra Ponfoort (49) is geboren en getogen in Amsterdam, maar woont nu al bijna twintig jaar in Parijs waar ze vertaler en location scout producer is.

Amsterdammer of Parijzenaar?

‘Qua look ben ik meer een Parisienne, maar qua mentaliteit toch wel een echte Amsterdamse, lekker direct. In mijn werk is mijn Nederlanderschap ook mijn trademark, waaraan mensen me onthouden.’

Wil je in Parijs blijven wonen?

‘Als wij de kans zouden krijgen om iets op te bouwen in Amsterdam, zouden we dat doen. Maar Parijs is een mooie stad. Dat je binnen vijf minuten in dit parkje staat, terwijl je midden in Parijs woont, dat is toch schattig? En het is hier altijd net vijf graden warmer dan in Nederland.’

Wat is het grootste verschil tussen Amsterdam en Parijs?

‘Parijs is heel erg druk. Wat ik het leukste vind aan Amsterdam is dat je de fiets kunt pakken en gewoon kunt gaan, over de grachten. Hier pak ik een Uber of de metro, daar pakte ik de fiets toen ik laatst uit eten ging. Het regende hard en ik kwam helemaal nat aan, maar dat hoort erbij, dan voel ik me echt Amsterdams. Hier voel ik me toch wel heel Parisienne en denk ik eerder: ‘oeh, kijk uit, mijn mooie laarsjes’.’

Wat mis je het meest aan Amsterdam?

‘Een broodje kroket bij Dobbe, of bitterballen en een wijntje op het terras van Nel met de vriendinnen die ik al veertig jaar ken. Vroeger nam ik koffers vol met chips en fritessaus mee terug naar Parijs, maar tegenwoordig hebben we hier ook de Hema en kun je Calvé pindakaas gewoon in de supermarkt krijgen.’

Moos Hulsebosch (24) is opgegroeid in Amsterdam, en verhuisde vorig jaar naar Parijs voor zijn master International Security.

Amsterdammer of Parijzenaar?

‘Amsterdammer, want ik ben hier nog maar net.’

Wil je in Parijs blijven wonen?

‘Ik zou hier niet superlang willen blijven wonen, maar een paar jaar lijkt me wel leuk. Amsterdam heeft niet heel veel te bieden voor mijn studierichting, maar het is wel echt waar mijn hart ligt. Dus hopelijk ga ik er ooit weer wonen.’

Wat is het grootste verschil tussen Amsterdam en Parijs?

‘Frans eten is zeker lekkerder, maar ik mis de prijs van eten in Nederland. Parijs is kosmopolischer, en alles is net wat moelijker te bereiken. Het is niet zo dat je een uur onderweg bent zoals in Londen of New York, maar in Amsterdam is het wel makkelijker.’

Wat mis je het meest aan Amsterdam?

‘Het is een stad, maar eigenlijk ook een beetje een dorp. Het is klein, je komt veel mensen tegen, komt bij iedereen over de vloer, hoeft nooit ver te reizen… Hier is het toch allemaal wat uitgespreider en afstandelijker.’

Yvette van Loon (55) is commercial director bij TMF Group. Ze heeft achttien jaar in Amsterdam gewoond, waar ze nog steeds een appartement op de grachten heeft. Sinds dertien jaar woont ze in de Franse hoofdstad.

Amsterdammer of Parijzenaar?

‘Geen van beide, ik voel me Europeaan.’

Wil je in Parijs blijven wonen?

‘Over tien jaar, na mijn pensioen, wil ik gaan hoppen tussen Nederland, Frankrijk en een derde land. Welk land dat derde land zal zijn, weet ik nog niet.’

Wat is het grootste verschil tussen Amsterdam en Parijs?

‘In Amsterdam had ik veel meer contact met mijn buren, omdat Nederlanders elkaar sneller uitnodigen voor een biertje of een kopje koffie. We hebben ook een heel andere manier van werken. Nederlanders werken gestructureerder, terwijl je hier soms een week op een mail terug kan wachten. Af en toe kan ik die Fransen wel uit het raam gooien.’

Wat mis je het meest aan Amsterdam?

‘De gezelligheid, zo’n lekker Nederlands woord ook. Amsterdam is lekker compact. Alles is binnen handbereik en je kunt veel meer lopen. Of op een terrasje zitten en een broodje kroket of een saté eten. In Parijs zijn natuurlijk ook heel veel terrasjes, maar dat is dan een schaal hoger. Daar hoort meteen een glas wijn bij, het eten is beter, alles is net even chiquer… Het is minder rommelig en casual dan in Amsterdam.’

Yvonne Visser (24) heeft in Amsterdam gestudeerd, en werkt sinds anderhalf jaar als neurowetenschapper in een laboratorium in Parijs.

Amsterdammer of Parijzenaar?

‘Het is vier jaar geleden dat ik in Amsterdam heb gewoond, dus inmiddels voel ik me meer een Parijzenaar. Maar ik voel me wel weer meer Nederlands dan Frans.’

Wil je in Parijs blijven wonen?

‘Uiteindelijk kom ik wel weer ergens in Nederland terecht. Ik denk niet dat ik hier voor altijd zou kunnen blijven, want ik word een beetje gek van al het Franse papierwerk. Soms verlang ik terug naar de Nederlandse efficiëntie.’

Wat is het grootste verschil tussen Amsterdam en Parijs?

‘Parijs voelt veel meer als een grote stad, met meer toeristen en daklozen. Amsterdam is natuurlijk ook een grote stad, maar voelt minder intimiderend.’

Wat mis je het meest aan Amsterdam?

‘Stroopwafels. En op de fiets naar dingen toe rijden. Dat is in Amsterdam veel relaxter. Hier moet ik ’s ochtends drie kwartier met de metro naar werk reizen. Ik mis dat je opstaat en op de fiets springt, en dan even lekker wakker wordt van de wind in je gezicht.’