Boulderen in Amsterdam: ‘Beginners en pro’s trainen hier gewoon samen’

In de rubriek Allemaal Amsterdam zoomen we dagelijks in op bijzondere mensen en plekken in de stad. Vandaag: jonge sportievelingen in de boulderhal in Amsterdam-Noord.

AMSTERDAM – Klimmen zonder zekering, met alleen een mat op de grond om de val te breken. Boulderen wordt in heel Nederland steeds populairder, zo ook in Amsterdam. Het zijn met name jonge, hoogopgeleide mensen die de sport beoefenen.

‘En nu?’, vraagt Tirsa van Diemen (28). Ze hangt aan haar armen aan de klimmuur en kijkt omhoog. ‘Hoe kom ik daar dan?’ Het is haar eerste keer in de boulderhal. Langzaam maar zeker beklimt de sportieve twintiger de wand. Oranje gekleurde grepen geven aan welke route ze mag nemen. Vanaf de grond krijgt ze tips. ‘Misschien kan je je met je voet afzetten?’, vraagt haar vriend Lodewijk Hemmes (30).

Boulderen is een discipline in de klimsport. Boulderaars klimmen zonder zekering tot ongeveer 4,5 meter hoogte. Tien jaar geleden opende in Eindhoven de eerste Nederlandse boulderhal, inmiddels zijn er in heel Nederland maar liefst zeventien. ‘Het is overduidelijk dat de sport populair aan het worden is’, zegt Nora van Wassenaer (25), locatiemanager van boulderhal Monk in Amsterdam-Noord. ‘Steeds meer mensen klimmen. Mensen zeggen weleens hun abonnement op omdat het hier te druk wordt.’

Hippie
Toen Nora zelf als twaalfjarige begon met boulderen werd ze vaak nog raar aangekeken. ‘De stereotype boulderaar was vroeger een hippie die in zijn bus leefde’, zegt ze lachend. ‘Maar nu zien we hier bij Monk alles en iedereen langskomen.’ Toch bleek vorig jaar uit onderzoek van het Mulier Instituut dat er wel degelijk opvallende overeenkomsten zijn onder de fanatieke boulderaars. Verreweg de meesten zijn tussen de achttien en de veertig en maar liefst negentig procent is hoog opgeleid.

Zo ook Lodewijk. Hij studeerde bedrijfseconomie en is inmiddels ondernemer. De lange klimroutes van de traditionele klimhallen zijn niets voor hem. ‘Ik houd van snel resultaat.’ Hij grijnst. ‘En het leuke is, beginners en pro’s trainen gewoon samen in dezelfde hal. Dit is toch mooi’, zegt hij, wijzend naar zijn broer Frank Hemmes (28) die met hun neef Abel van Grift (34) en hun vriend Jeroen Wilmink (30) om de beurt steeds opnieuw dezelfde route probeert. ‘Het verbroedert echt.’

Moeite
Overal in de hal wordt gevraagd en ongevraagd advies gegeven. ‘Misschien als je een hak daarachter haakt?’ of ‘wat als je die greep met links pakt in plaats van met rechts?’ Wanneer Frank de top bereikt wordt er luid gejuicht, maar ook hard gelachen omdat hij halverwege zijn bril verliest. Uitgeput ploft Frank neer op de mat. ‘Je kunt het eindeloos proberen en zo gefrustreerd raken omdat het maar niet wil lukken. Maar als je de route haalt dan is het die moeite helemaal waard.’

Als de verzuring toeslaat en niemand meer de muur op komt is het tijd voor een drankje. De vriendengroep ploft neer in het café van Monk. Een speciaalbiertje voor Lodewijk, Jeroen en Abel, cola voor Tirsa en een ginger lemonade voor Frank, ‘want ik moet nog rijden.’ ‘Proost’, klinkt het in koor. ‘Op de vooruitgang’, zegt Frank met een sterk overdreven bekakte stem. En dan is tijd voor andere zaken. ‘Ik hoorde dus laatst die podcast van De Correspondent…’,  begint Jeroen.

https://www.instagram.com/p/BZAtxh0AVRj/

Wedstrijden
Boulderen is van oorsprong een trainingsmethode voor professionele alpinisten. Laag in de bergen probeerden klimmers op rotsblokken moeilijke bewegingen uit. Sinds 1998 is boulderen een officieel onderdeel van de klimsport. In 2020 wordt sportklimmen een olympisch onderdeel en zullen ook olympische boulderwedstrijden plaatsvinden.