Amsterdams Playbook

Goedenavond Amsterdam! De wekelijkse update staat weer klaar, met in deze aflevering: het klimaatprotest op de Dam en een terugblik op de ruzies in 020 en Den Haag. Verder spelen ook wij onze time-out kaart, want dit is helaas alweer het laatste Amsterdamse Playbook.

PROTEST: Vorige week was het de buurt aan het Malieveld, morgen staan ze op de dam: de klimaatspijbelaars. Ook de Amsterdamse scholieren gaan protesteren voor een beter klimaat. Gisteren waren de organisatoren van het nationale protest nog op de koffie bij Rutte, maar die kon ze niet overtuigen de acties stil te leggen.

En ze hebben extra mankracht verzameld. Hoe kan het ook anders dan dat studenten van de Universiteit van Amsterdam zich aansluiten bij het protest. Zij zijn inmiddels ware ‘beroepsprotesters’: eerlijk is eerlijk, protesteren lijkt voor sommige UvA-studenten een populaire hobby.

BOOS: Ook Amsterdamse agenten zijn boos, en wel op Sylvana Simons. Agent Joeri schrijft dat ‘de stoom uit zijn oren kwam’ bij het lezen van Simons’ commentaar op het handelen van de politie bij de DNB schietpartij. Hij vraagt zich af of Simons zich niet kan richten op het voorkomen dat psychisch gestoorden zonder hulp op straat komen te staan, en nodigt haar uit om zelf eens te komen oefenen op het schietterrein. Of Simons daar ook op ingaat? We zullen zien.

BOOS II: En om de boosheid nog wat verder door te trekken. Ook in de Amsterdamse raad werd furieus gereageerd op de uitspraken van Simons. Redacteur Victor Pak was erbij en keek ernaar.

DEN HAAG WAS OOK NOG BOOS: Afgelopen week werd Machiel de Graaf (PVV) tijdens een debat beschuldigd van fraude door Selcuk Özturk (Denk). Dit leidde tot een verhitte ruzie en emotionele aantijgingen: ‘Er is geen spoor van fraude te vinden. En zwijg daar eeuwig over. Want ik zal je najagen.’ Gert-Jan Segers (ChristenUnie) pleit voor een time-out kaart voor Khadija Arib (voorzitter) om uit te delen naar oververhitte politici. Tunahan Kuzu (Denk) legt uit waar de niet-bewezen beschuldigingen van fraude vandaan komen.

De Graaf nam dezelfde dag nog zijn woorden terug.

BOB DE BOUWER: Erkertje hier, keldertje daar. Amsterdammers sleutelen graag aan hun huis, want hoe meer vierkante meters, hoe hoger de waarde. Daar steekt de gemeenteraad nu een stokje voor. Het moet maar eens klaar zijn met die bouwwoede, vindt wethouder Marieke van Doorninck (GroenLinks, Ruimtelijke Ontwikkeling). En dus past ze het ’toeristenwinkeltrucje’ toe: stadsdelen hebben de mogelijkheid tot een (tijdelijke) vergunningstop.

EEN GOED BEGIN… Het CDA mocht deze week in de raadsvergadering twee nieuwe duo-raadsleden verwelkomen. Rogier Havelaar en Niek Wijmenga gaan Diederik Boomsma ondersteunen bij zijn raadswerk. Helemaal nieuw zijn ze niet: Niek Wijmenga was in de periode 2017-2018 ook al duo-raadslid voor het CDA.

UITSMIJTER:
Genoeg van de politiek maar wel zin in een spelletje? Vanavond om 21.00 uur speelt Ajax tegen Real Madrid. Eens kijken wie zich daar boos zal maken. We zijn benieuwd of scheidsrechter Damir Skomina ook een time-out kaart heeft. De raadsleden zullen het met de herhaling van de wedstrijd moeten doen, want voor vanavond 19:30 staat de (hervatte) raadsvergadering op de planning.