Raad woest op Sylvana Simons na voorbarige uitlatingen over politiegeweld

AMSTERDAM – In een fel debat in de Amsterdamse gemeenteraad weigerde Sylvana Simons (Bij1) afstand te nemen van uitlatingen door haar eigen partij over de dood van Mickey Fudge. De 31-jarige Brits-Nederlandse Amsterdammer werd woensdag 6 februari doodgeschoten bij De Nederlandse Bank. Uit interviews met nabestaanden blijkt dat Fudge vermoedelijk door de politie gedood wilde worden.

In haar aanvraag voor een debat in de raad stelt Simons dat er een ‘bovenmatig aantal kogels is gebruikt’ en dat Amsterdammers zich ‘ernstige zorgen maken’. Of de politie inderdaad te vaak heeft geschoten is onduidelijk, de Rijksrecherche doet nog onderzoek.

De gehele Amsterdamse gemeenteraad viel over de woorden van Simons. Van Partij voor de Dieren tot het Forum voor Democratie, geagiteerde raadsleden melden zich bij de interruptiemicrofoon om te vragen hoe Simons haar eigen woorden beoordeelde. Ook in de eigen bijdrages spraken partijen afkeurend over Simons debataanvraag.

Pas na sterk aandringen erkende Simons dat de woorden die zij had gebruikt om de actualiteit aan te vragen mogelijk te scherp waren. Op suggestie van Reinier van Dantzig (D66) erkende Simons dat die bewoording ‘wellicht een faux pax waren.’ Volgens Van Dantzig heeft Simons zichzelf ‘onsterfelijk belachelijk gemaakt’, en was het debat een dieptepunt in zijn lidmaatschap van de raad.

Eerder in het debat maakte Simons collega-raadslid Nicole Temmink (SP) nog uit voor een ‘witte cisgendervrouw’ (cis is het tegenovergestelde van transgender). Volgens Simons had Temmink daarom gemakkelijk praten over de kwestie .

In het debat suggereerde Simons dat ‘jongeren van kleur zich niet geheel onterecht zorgen maken’ over het gebruik van geweld door de politie. Ook stelde Simons dat verklaringen van het Openbaar Ministerie niet direct worden geloofd. Dat zou blijken uit haar eigen ervaring. Eric van den Burg (VVD) reageerde woest. ‘U moet zich kapot schamen’ beet hij Simons toe. Van Den Burg wees Simons erop dat zij zelf vorig jaar door de politie werd beveiligd na ernstige bedreigingen aan haar adres.

In reactie op Simons vragen stelde burgemeester Femke Halsema dat de gebeurtenissen van gisteren ‘een nachtmerrie zijn voor de betrokkenen.’ Halsema wacht de uitkomsten van het onderzoek af.