Voorlopig geen verbod op Uber in Amsterdam

AMSTERDAM – Voorlopig komt er geen verbod op Uber in Amsterdam. Dat zei wethouder Udo Kock (D66, Economische Zaken), nadat woensdagmiddag raadsvragen werden gesteld over het onverzekerd rondrijden van Ubertaxi’s.

Numan Yilmaz (DENK) riep tijdens de raadsvergadering op tot een algeheel verbod op taxi’s die rijden via de app. Ook Dennis Boutkan (PvdA) uitte zijn zorgen, nadat de Telegraaf deze week berichtte dat in ieder geval honderd taxi’s onverzekerd rondrijden.

Maar een algeheel verbod gaat Kock te ver. “Los van het feit dat wij zo’n verbod niet kunnen instellen, wil ik niet een hele branche verbieden,” zegt Kock. Wel zegde hij toe extra controles te zullen invoeren. Over hoe die er concreet uit gaan zien en wanneer ze zullen plaatsvinden laat hij niets los. “Wanneer, waar en hoe laten we graag een verrassing zijn.”

Het bericht van de Telegraaf is gebaseerd op steekproefsgewijs onderzoek van een groep zelfstandige taxichauffeurs. Ze checkten kentekens natrokken in het systeem van de Dienst Wegverkeer (RDW) en ontdekten dan veel Uber’s niet aan de normen voldoen. De taxi’s zouden niet verzekerd zijn onder de WAM, de Wet Aansprakelijkheidsverzekering motorvoertuigen.