Halsema: Geen sprake van dreiging tijdens ontruimingen ADM

AMSTERDAM – Burgemeester Femke Halsema ontkende tijdens de raadsvergadering van woensdag aantijgingen dat zij een onveilige situatie heeft laten ontstaan bij de ontruiming van het ADM-terrein. Op het terrein zouden na de ontruiming molotov-cocktails en visdraad zijn gevonden.

Vorige week donderdag werd in de Telegraaf een foto gepubliceerd met daarop twee open gasflessen. Halsema was over de gasflessen niet geïnformeerd. ‘Ik had geïnformeerd willen worden als er tijdens de ontruiming een dreigende situatie was ontstaan. Dat was echter niet het geval.’ zei Halsema naar aanleiding van vragen van gemeenteraadsleden.

‘Ik had geïnformeerd willen worden als er tijdens de ontruiming een dreigende situatie was ontstaan. Dat was niet het geval.”

Burgemeester Femke Halsema

Halsema verwees naar de ‘uitermate ordelijke manier’ waarop de ontruiming is uitgevoerd. Volgens haar zijn op de dag van de ontruiming geen strafbare feiten geconstateerd. Toen de politie erachter kwam dat zich potentiële gasbommen op het terrein bevonden, heeft die deze  onklaar gemaakt. De politiecommissaris noch de burgemeester zou daarover zijn geïnformeerd omdat de politieagenten geen strafbaar feit constateerden.

‘Het aanwezig hebben van een gasfles is niet strafbaar,’ zei Halsema. ‘Dat ligt aan feiten en omstandigheden.‘ De omstandigheden zouden volgens haar op dat moment niet dreigend zijn geweest. Halsema: ‘De gemeente gaat ook geen aangifte doen.’