Gehrels: Informatie aanbestedingsdeal Stedelijk "verstrekt, maar informeel"

De Amsterdamse gemeenteraad heeft rondom de aanbesteding van de verbouwing van het Stedelijk Museum alle informatie gekregen “die er op tafel lag”. Dat zegt wethouder Carolien Gehrels woensdag in de commissievergadering Kunst en Cultuur. Ze antwoordt daarmee op vragen van onder meer D66. Dat niet alle informatie gedocumenteerd staat, komt door het “informele karakter” van de gesprekken.

Rondom de aanbesteding van de verbouwing van het Stedelijk Museum in 2007 ontstond veel ophef. Aannemer Midreth was de enige gegadigde, maar hun bod van 47 miljoen euro was 12 miljoen meer dan de gemeente had begroot. Na onderhandelingen met Midreth wist de gemeente 7 miljoen euro te besparen. In principe wordt er bij een openbare aanbesteding niet onderhandeld over de prijs, maar kiest de gemeente uit verschillende gegadigden. “Riskant”, aldus Gehrels (Kunst en Cultuur, PvdA), want tegen de procedurebreuk “hadden andere bedrijven juridische stappen kunnen nemen”.

Over dat risico was de gemeenteraad graag geïnformeerd, vinden zowel SP en D66. “Ik denk dat ik u alles verstrekt hebt”, aldus Gehrels. “Ik heb een informele bijeenkomst met het oog op de juridische risico’s georganiseerd.” De informele sessie vond plaats op 15 februari op verzoek van de commissie Kunst en Cultuur. Het contract met Midreth moest toen nog worden getekend.

De verbouwing van het Stedelijk Museum duurde uiteindelijk achteneenhalf jaar en kostte 122,4 miljoen, 13 procent meer dan bij de aanbesteding werd begroot. Naar aanleiding hiervan stelde de gemeente de commissie-Deetman in om het bouwproces te evalueren. Het rapport oordeelde hard en stelde onder meer dat het museum “onnodig lang dicht” is geweest.

In 2006 oordeelden de door de gemeente ingeschakelde adviseurs (ingenieursbureau DHV en advocatenkantoor Nauta Dutilh) al dat het aanbestedingsaanbod van Midreth “onaanvaardbaar” was. De gemeente zette toch door. “Noodzaak”, volgens Gehrels. “Er waren geen andere opties. En we hebben veel geld er vanaf weten te onderhandelen.”

Begin 2011 ging Midreth failliet, waarna bouwbedrijf VolkerWessels de verbouwing voltooide. September 2012 opende het Stedelijk Museum.