Hermitage haalt tienduizend euro op met online crowdfunding

Dankzij crowdfunding ontvangt de Amsterdamse Hermitage komende maand een 1300 jaar oude muurschildering uit Sint Petersburg. Het museum maakte vorige week bekend dat zij de laatste 10.000 euro heeft opgehaald via de website voordekunst.nl. Volgens het platform maken steeds meer kunstinstellingen gebruik van crowdfunding.

© State Hermitage Museum, St Petersburg
De muurschildering. © State Hermitage Museum, St Petersburg

De muurschildering is vanaf 1 maart te zien in de tentoonstelling ‘Expeditie Zijderoute’. Het negen meter brede kunstwerk werd gemaakt in de Sogdiaanse koningsstad Varakhsha in het hedendaagse Oezbekistan. Volgens de Hermitage toont het de uitwisseling van culturen en religies langs de zijderoute. Maar de zware en kwetsbare panelen maakten transport zonder restauratie onmogelijk. Persvoorlichter Martijn van Schieveen: “Als wij die restauratie niet ondernamen, kreeg het Amsterdamse publiek deze muurschildering niet te zien.”

In totaal kosten de restauratie en verhuizing het museum meer dan 60.000 euro, ruim boven het tentoonstellingsbudget. Van Schieveen: “Omdat we een niet-gesubsidieerd museum zijn, moeten we voor bijzondere projecten op de kleintjes letten.” De Stichting Vrienden van de Hermitage zamelde het leeuwendeel in. Via voordekunst doneerden daarna 63 particulieren en één stichting gemiddeld 137 euro per donateur.
 
Het Amsterdams Fonds voor de Kunst verdubbelde een deel van de donaties tot het maximum van 1500 euro. Het museum haalt het resterende bedrag uit eigen middelen.

Stichting Vrienden van de Hermitage: € 45.000,-
Crowdfunding voordekunst:€ 8.795,-
Amsterdams Fonds voor de Kunst€ 1.500,-
Tentoonstellingsbudget, meer dan:€ 4.705,-
Totale kosten, meer dan: € 60.000,-

Via voordekunst.nl haalden kunstenaars vorig jaar 1.888.833 euro op voor hun projecten. Volgens medewerker van de website Nico Voskamp (27) zijn dit naast individuele makers ook steeds vaker kunstinstellingen. Hij schat dat zo’n vijftig beeldende kunst- en erfgoedinstellingen een project op voordekunst.nl hebben gelanceerd. “Wij pretenderen niet dat crowdfunding de overheidsbezuinigingen op kunst oplost. Maar dit geld is niet eerder op deze schaal opgehaald.”

Museumdocente Noek Zwaan (50) doneerde ongeveer 35 euro: “Ik werk bij de Hermitage maar zag de muurschildering eerst op voordekunst. Als het er mooi uitziet, gaan we er met de lessen voor staan.”

Voor Van Schieveen is er desondanks geen sprake van een trend omdat de Hermitage altijd aan crowdfunding heeft gedaan. “De eerste directeur Ernst Veen heeft bij allerlei bedrijven en particulieren aangeklopt. Ik zou niet zeggen dat dit een nieuwe manier is om een museum te financieren. Dat zou je de andere musea moeten vragen.”

Volgens Voskamp zijn er verschillende redenen waarom donateurs een kunstproject steunen. “Crowdfunding gaat om persoonlijk contact, de gunfactor en de tegenprestatie die een project levert. Een instelling moet donateurs verrassen met een aansprekend project. Een restauratie van een muurschildering is misschien niet heel sexy, maar wel heel duurzaam. Als donateur draag je dan bij aan het in stand houden van historisch erfgoed.”

Financieel manager en boekhouder Marcel Geurtsen (35) doneerde vijftien euro: “Met crowdfunding houden we Amsterdam interessant, levendig en boeiend.”