“In Zuid zou de VVD nooit fouilleren”

Het voorstel van de VVD om in de toekomst meer preventief te fouilleren in Nieuw-West is “hypocriet”. Dat zegt Groenlinks-lijsttrekker Rutger Groot Wassink. “De VVD schildert de wijk af als het ‘Wilde Westen’, waar de kogels je om de oren vliegen.” De liberalen zouden volgens hem in Zuid nooit preventief fouilleren.

Met zijn opmerking verwijst Groot Wassink naar de reeks liquidaties die in 2004 plaatsvond in Zuid. Vastgoedmagnaat Willem Endstra was een van de slachtoffers. “Waarom stelde de VVD toen niet voor om in Zuid te fouilleren?”. Volgens Groot Wassink fouilleert de VVD alleen in delen van de stad die bekend staan als “probleemwijken”. Verder werkt de maatregel volgens hem “stigmatiserend”: “Uit de praktijk blijkt dat de politie allochtonen vaker willekeurig fouilleert dan autochtonen. In een maatschappij waar zo’n onderscheid wordt gemaakt wil ik niet leven.” Daarnaast stelt Groot Wassink dat preventief fouilleren geen zware misdaad bestrijdt. Liquidaties zoals die van 4 januari zijn volgens hem vaak zorgvuldig gecoördineerde acties.

VVD: “preventief fouilleren ook in Zuid”
“Dat Groenlinks tegen preventief fouilleren is geeft aan dat ze alleen maar denkt aan de rechten van verdachten, niet aan de slachtoffers”, zegt VVD-lijsttrekker Robbert Flos in een reactie. Volgens hem blijkt uit de praktijk dat preventief fouilleren werkt, ook in Stadsdeel Zuid. “In 2012 zijn we in de Pijp na een aantal schietpartijen preventief gaan fouilleren. Sindsdien is het aantal wapenincidenten flink gedaald.” Volgens Flos is Groenlinks een “echte nee-partij”, die tegen iedere veiligheidsmaatregel stemt. “Die partij legt überhaupt geen prioriteit bij veiligheid”, aldus Flos.

Een voorstel van de VVD om preventief te fouilleren na aanleiding van de liquidatie in Nieuw-West, werd vorige week afgewezen door de gemeenteraad.